Venuše ještě není úplně mrtvá, byla na ní objevena aktivní sopka

Venuše ještě není úplně mrtvá, byla na ní objevena aktivní sopka
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Objev byl nalezen na archivních snímcích z mise Magellan
  • Průduch sopky se během 8 měsíců zdvojnásobil a změnil tvar
  • Pomocí počítačových simulací byly vyvráceny jiné geologické události

Vědci objevili na Venuši aktivní sopku, což ukazuje, že planeta ještě není úplně mrtvá, jak se původně myslelo. Na jejím povrchu byly poprvé pozorovány geologické důkazy o vulkanické činnosti, která proběhla nedávno. Vědci je našli při sledování archivních snímků, které byly pořízeny před více jak 30 lety při misi NASA Magellan. Jednalo se v tu dobu o jednu z neúspěšnějších misí a kosmické lodi se podařilo zobrazit celý povrch této nehostinné planety.

Na archivních snímcích lze vidět sopečný průduch, který se méně jak za rok výrazně zvětšil a změnil tvar. Aktivní sopky vědce zajímají, jelikož mohou vést k odpovědi na to, jak může vnitřní část planety utvářet její kůru, řídit její vývoj a ovlivnit i obyvatelnost. Podrobnější informace by měla přinést i nadcházející mise VERITAS, která by měla odstartovat k Venuši do deseti let. „Orbiter bude studovat Venuši od povrchu k jádru, aby pochopil, jak se kamenná planeta o stejné velikosti jako Země vydala velmi odlišnou cestou a vyvinula se ve svět pokrytý sopečnými pláněmi a deformovaným terénem skrytým pod hustou, horkou, toxickou atmosférou,uvedla NASA.

Právě mise VERITAS inspirovala Roberta Herricka, aby provedl hledání v archivních datech, které později popsal ve studii na science.org. „Opravdu jsem neočekával, že budu úspěšný, ale asi po 200 hodinách ručního porovnávání snímků různých Magellanových drah jsem viděl dva snímky stejné oblasti pořízené s odstupem osmi měsíců, které vykazovaly výmluvné geologické změny způsobené erupcí,“ uvedl.


Erupce sopky je jedinou možností

Ke změnám došlo v místě Atla Regio, což je rozlehlé místo vysokohorské oblasti poblíž Venušina rovníku, kde se nacházejí dvě největší sopky na planetě – Ozza Mons a Maat Mons. Již dříve se předpokládalo, že je tato oblast stále vulkanicky aktivní, ale neexistovaly žádné důkazy. Mise Magellan však ukázala v únoru 1991 kruhovitý průduch, který byl menší než 2,2 kilometru čtverečních a jen o osm měsíců později byl stejný průduch dvojnásobný a kruh byl pokřivený.

Snímky byly však pořízeny z různých úhlů, bylo tak potřeba pomocí počítačových simulací provést srovnání. Díky nim bylo zjištěno, že změnu nemohly způsobit geologické události jako například sesuv půdy, ale pouze erupce. „I když je to jen jeden datový údaj pro celou planetu, potvrzuje to, že existuje moderní geologická aktivita,“ uvedl Scott Hensley, který se podílel na vytvoření počítačových modelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze