Záložní astronaut Aleš Svoboda by měl do vesmíru letět do pěti let

Záložní astronaut Aleš Svoboda by měl do vesmíru letět do pěti let
Fotografie: ESA
  • V druhé polovině tohoto roku podnikne dvouměsíční výcvik
  • Podle premiéra Fialy je důležité dostat dalšího Čecha do vesmíru
  • České firmy se již na vesmírných misích podílejí, a to dodáváním dílů do sond i raket

Aleš svoboda byl v listopadu roku 2022 vybrán jako záložní astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA). Dvouletý výcvik podstupuje aktuálně ale pouze pětice profesionálních astronautů. Do vesmíru by se tak Svoboda podíval pouze v případě, že by byl speciálně vybrán pro určitou misi, pro kterou by byl vhodnější než hlavní astronauti. Podle premiéra Petra Fialy je ale potřeba dostat dalšího Čecha do vesmíru a byl tak představen nový projekt Česká cesta do vesmíru.

Premiér uvedl, že kosmické projekty jsou pro naši budoucnost důležité, a to jak ohledně vypouštění lidí do vesmíru, tak i v rámci vypouštění sond na oběžnou dráhu. Nový projekt by měl propojit firmy, které se věnují výzkumu vesmírných technologií a vzdělání. Cílem by pak mělo být, aby do pěti let byla realizována česká mise do kosmu. Pokud se tak stane, Svoboda bude druhým českým kosmonautem. Prvním byl Vladimír Remek, který letěl do vesmíru už v roce 1978. Od té doby Česká republika neměla další možnost.

Na kosmických aktivitách se aktuálně podílí přibližně 150 českých firem, start-upů a akademických institucí. Čísla se ale neustále zvedají. Už nyní české společnosti dodávají nejrůznější díly a přístroje do kosmických sond i raket.


Svoboda by měl zahájit dvouměsíční výcvik v druhé polovině tohoto roku a další výcviky jsou již naplánované i na následující roky. „Aleš Svoboda se musí stát plnohodnotným astronautem. To je to, k čemu směřujeme. K tomu potřebuje i výcvik a my jsme dojednali s Evropskou kosmickou agenturou, že ten výcvik započne už v druhé polovině tohoto roku. Bude postupný a částečný a bude probíhat dva měsíce,“ řekl podle ČTK koordinátor národního vesmírného programu Václav Kobera. Pokud půjde vše podle plánu, mohl by Svoboda letět do vesmíru do roku 2029.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze