SpaceX má povolení! Sledujte dnes po poledni třetí letový test Starship

SpaceX má povolení! Sledujte dnes po poledni třetí letový test Starship
Fotografie: SpaceX
  • Živé vysílání nabídne SpaceX od 12:30 SEČ
  • FAA udělil povolení k letu jen několik hodin před samotným startem
  • Celý let by měl trval 1 hodinu a 4 minuty

SpaceX nakonec dodrží své plánované datum a dnes ve 13:00 středoevropského času se otevře 110minutové okno pro start obří rakety Starship. Federální úřad pro letectví (FAA) udělil licenci k letu jen několik hodin před plánovaným startem. SpaceX ale má již raketu několik dní připravenou na odpalovací rampě a připravenou ke startu. Licence tak byla to poslední, co zbývalo.

FAA udělil licenční povolení pro třetí start rakety Starship. FAA rozhodl, že SpaceX splňuje všechny požadavky pro bezpečnost, životní prostředí, politiku a finanční odpovědnost,uvedl FAA v příspěvku na X. Úřad teprve nedávno uzavřel vyšetřování z nevydařeného druhého letu a povolení ke startu udělil až poté, co SpaceX splnil veškerá doporučení pro vylepšení rakety, aby se předešlo dalšímu zničení obou stupňů rakety.

Společnost začne vysílat živě přibližně půl hodiny před možným startem, tedy 12:30 SEČ. Vysílání bude spuštěno na sociální síti X, kterou vlastní Elon Musk. Prototyp Starship měřící dohromady 121 metrů stojí na kosmodromu Starbase v Novém Mexiku, kde jsou zároveň připraveny i další prototypy, aby proluka mezi jednotlivými starty byla co nejmenší.


Tento let se bude od předchozích dvou mírně lišit. Pokud by předchozí rakety dokončily svůj let, dopadly by do Tichého oceánu. Dnes se raketa pokusí obletět zeměkouli a dopadnout do Indického oceánu. „Cílem třetího letového testu je stavět na tom, co jsme se naučili z předchozích letů, a přitom se pokoušet o řadu ambiciózních cílů,uvedl SpaceX v popisu mise. Celý let by měl trvat 1 hodinu a 4 minuty. Pokud se tentokrát podaří celý test dokončit, stane se tak poprvé. Při prvním testu byla raketa zničena necelé čtyři minuty po startu a při druhém pokusu nejdříve došlo ke zničení nosné raketa Super Heavy a následně i ke zničení horního stupně Starship.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze