Starship je připravena ke třetímu testovacímu letu. Čeká se na povolení

Starship je připravena ke třetímu testovacímu letu. Čeká se na povolení
Fotografie: SpaceX
  • Raketa je připravena na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase v jižním Texasu
  • Proběhla i zkouška před startem, kdy do rakety bylo natankováno palivo a proběhl odpočet ke startu
  • SpaceX ale musí vyčkat na povolení od FAA

Federální úřad pro letectví (FAA) nedávno ukončil vyšetřování druhého testovacího letu a SpaceX doporučil úpravy na nosné raketě i horním stupni, aby znovu nedošlo k výbuchu. SpaceX samozřejmě ihned po nevydařeném letu začal pracovat na odstranění potíží a v celkově třetí prototyp obří rakety Starship již čeká na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase v jižním Texasu. Kdy však dojde ke startu zatím není jasné – společnost musí počkat na povolení letu od FAA.

Starship dokončila nácvik startu, bylo naloženo více než 10 milionů liber pohonné hmoty do Starship a Super Heavy a provedlo se odpočítávání jako při letu na T-10 sekund,“ uvedl Elon Musk na začátku týdne na sociální síti X. Raketa byla naplněna více jak 4,5 miliony kilogramů kapalného metanu a kapalného kyslíku. Obě části rakety dohromady měří 121 metrů. Nosná raketa Super Heavy má celkem 33 motorů Raptor a horní stupeň Starship jich má šest.

Raketa byla navržena tak, aby byla schopna přepravovat lidi i náklad na delší vesmírné mise, zejména pak na Měsíc a Mars. Původně měla začít přepravovat lidi už v tomto roce, ale jelikož doposud nebyla schopna ani obletět Zemi, byly veškeré lety posunuty. Starship má za sebou zatím pouze dva testovací starty a aby mohla letět s astronauty, bude jich potřeba ještě nespočet. Vše se ale zdržuje kvůli povolení, které je potřeba ke každému letu.


Poslední let proběhl 18. listopadu minulého roku, kdy nejdříve explodovala nosná raketa a následně i horní stupeň. Podle space.com FAA identifikoval celkem 17 nápravných opatření, která musí SpaceX před dalším letem splnit. 10 z nich je na raketě Starship a zbývající jsou na nosné raketě. Pokud se další letový test podaří, raketa obletí zeměkouli a přistane do oceánu poblíž Havaje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze