SpaceX přemístil raketu Starship na odpalovací rampu. Třetí testovací let je blízko

SpaceX přemístil raketu Starship na odpalovací rampu. Třetí testovací let je blízko
Fotografie: SpaceX
  • O víkendu SpaceX naskládal oba stupně rakety na sebe
  • Musí však počkat na povolení ke startu od FAA

SpaceX má kosmodrom Starbase v Mexickém zálivu v Jižním Texasu, kde testuje raketu Starship. Elon Musk má nachystaných několik prototypů, aby mezi testovacími lety byla co nejmenší časová pauza. Na sociální síti X o víkendu společnost uvedla, že nosnou raketu Super Heavy a horní stupeň Starship přesouvá na odpalovací rampu pro třetí testovací let. Otázkou však zůstává, kdy bude moci let provést.

Podle videa, které zveřejnila NASA Space Flight, se oba stupně rakety během noci poskládaly na sebe a raketa měřící celkem 121 metrů, je připravena ke zkušebnímu letu. Podle space.com je ale potřeba vyčkat na povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Ten starty pozastavil po posledním nedokončeném letu a obnoví je po ukončení vyšetřování.


Už po prvním letovém testu v dubnu minulého roku musel SpaceX vylepšit další prototyp rakety, aby nedošlo k dalšímu výbuchu. Při druhé startu byl horní stupeň rakety vylepšen tak, aby se motory sepnuly ještě před samotným odpojením od nosné rakety. Tím byl také druhý let úspěšnější, ale přesto došlo ke zničení nejprve nosné rakety a následně i horního stupně. I když zatím SpaceX nedostal povolení k dalšímu letu, dá se očekávat, že jakmile jej FAA povolí, let bude následovat v rámci několika dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze