SpaceX testuje na prototypu Starship všech 33 motorů

SpaceX testuje na prototypu Starship všech 33 motorů
Fotografie: unsplash.com
  • Po dobu šesti vteřin dokázalo hořet 31 motorů
  • SpaceX nemůže podniknout další testovací let bez povolení FAA

SpaceX již delší dobu testuje zážehy motorů na prototypu rakety Starship, která se skládá z nosné raketa Super Heavy a horního stupně Starship. Nosná raketa má 33 motorů Raptor, které dokáží vyvinout obrovský tlak, jež dokáže zvednout nejsilnější raketu světa do vzduchu. Na prototypu bylo vyzkoušeno všech 33 motorů již na začátku srpna, ale při testu se zažehlo jen 29 motorů. Ten poslední byl úspěšnější – motory se zapálily všechny a 31 jich hořelo po celou dobu šestisekundové zkoušky.

Pokud by vypadly pouze dva motory, Starship by nejspíše byla schopná úspěšně dokončit testovací let. Bohužel 20. dubna, kdy ke zkoušce došlo, se postupně vypínaly motory a při počtu pěti se raketa začala otáčet a ztrácet kurz. Pro jistotu tedy byla zničena jak nosná raketa, tak horní část, která měla pokračovat na oběžnou dráhu, obletět zeměkouli a přistát do oceánu.


Elon Musk chce další testovací let podniknout brzy. Aktuálně ale ještě stále nemá povolení k dalšímu letu, jelikož Federální úřad pro letectví (FAA) nedokončil vyšetřování z posledního zkušebního letu a kvůli sebedestrukci rakety byly další povolení ke startu pozastaveny. Je tak pravděpodobné, že bude potřeba podniknout další opatření, která se budou týkat zejména životního prostředí okolo vesmírné základny Starbase.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze