Spojené státy již nebudou provádět testy protidružicových raket

Spojené státy již nebudou provádět testy protidružicových raket
Fotografie: NASA
  • Kamala Harrisová oznámila zákaz testů protidružicových raket (ASAT) pro USA
  • Chce tak ukázat dalším státům zodpovědné chování ve vesmíru
  • Po zkouškách ASAT jsou na oběžné dráze tisíce úlomků, které mohou ohrožovat satelity, ale i vesmírné stanice
  • USA je vesmírnou velmocí, tímto krokem Harrisová očekává, že se ostatní státy přidají

Viceprezidentka Kamala Harrisová tento týden oznámila, že Spojené státy zakážou testy protidružicových raket (ASAT), které vytvářejí na oběžné dráze úlomky. „Tyto testy jsou nebezpečné a nebudeme je provádět,“ řekla Harrisová v projevu na Vandenbergově vesmírné základně v Kalifornii.

Tento zákaz navazuje na mezinárodní tlak ohledně zodpovědného chování ve vesmíru. Podle spacenews.com Harrisová zároveň vyzvala ostatní státy, aby USA následovaly. „Testy, jako je ten, který Rusko provedlo v listopadu 2021 a Čína v roce 2007, jsou jednou z hrozeb pro bezpečnost a udržitelnost vesmíru. Ničení vesmírných objektů prostřednictvím testování raket ASAT je bezohledné a nezodpovědné,“ řekla Harrisová, která předsedá Národní vesmírné radě spadající pod vedení Bílého domu a koordinuje civilní, komerční a národní bezpečnostní vesmírné aktivity.

Rusko 15. listopadu minulého roku zničilo protisatelitovou raketou svůj vlastní již nefunkční satelit na oběžné dráze. Tento krok vedl k vytvoření 1 500 kusů trosek, které budou ohrožovat satelity, včetně vesmírných stanic na oběžné dráze, ale i lety lidí do vesmíru. Harrisová uvedla, že po čínském testu z roku 2007 je na oběžné dráze neustále 2 800 kusů trosek.


Ukončení destruktivních testů ASAT by mělo být součástí sdíleného porozumění tomu, co tvoří bezpečné a odpovědné vesmírné aktivity. To je důležité vzhledem ke stále rostoucímu počtu států a nevládních subjektů, které se spoléhají na satelity, kterým stále více hrozí srážka s troskami na oběžné dráze,“ řekla Harrisová. Dodala také, že tyto testy ohrožují průzkum vesmíru a Spojené státy budou spolupracovat s komerčním průmyslem, aby přispěly k bezpečnosti, stabilitě a udržitelnosti vesmírných aktivit.

Jsem z tohoto oznámení opravdu nadšená. Jde o pokus zavést mezinárodní normy pro zodpovědné chování ve vesmíru a skutečně povzbudit další země, aby se k tomu přidaly,“ řekla Robin Dickey, expertka ve společnosti Aerospace Corporation. Zákaz testování ASAT je stále pouze dobrovolné, avšak od USA je to důležitý krok, jelikož je největší světovou vesmírnou velmocí a toto rozhodnutí by mohlo podnítit další státy, aby USA v zákazu následovaly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze