Boeing a NASA dokončují přípravy na letový test Starlineru s posádkou

Boeing a NASA dokončují přípravy na letový test Starlineru s posádkou
Fotografie: Boeing
  • Aktuálně je dokončeno 95 % certifikací potřebných pro let
  • Start testovacího letu je naplánován nejdříve na 21. července
  • Starliner minulý rok úspěšně dokončil zkušební let na ISS bez posádky

Boeing usiluje o to, aby stejně jako společnost Elona Muska SpaceX mohl létat na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s astronauty. První let Starlineru proběhl už v roce 2019, ale kvůli softwarovým problémům nedosáhl oběžné dráhy a následně v roce 2021 start ani neproběhl, jelikož se během předletové kontroly našlo několik problémů, které start znemožnily.

Poslední testovací let bez posádky proběhl minulý rok v květnu, kdy se v rámci mise Orbital Flight Test 2 (OFT–2) kapsle úspěšně autonomně připojila k ISS a astronauti do ní vstoupili, aby zkontrolovali všechny systémy. Starliner se později od ISS odpojil a úspěšně přistál na Zemi pomocí tří padáků. Nyní se tak NASA a Boeing chystají na testovací let s posádkou. Minulý týden proběhla kontrola letového testu, který je naplánován nejdříve na 21. července.

Zaujímáme metodický přístup k prvnímu letu Starlineru s posádkou, který zahrnuje všechny lekce získané z různých hloubkových testovacích kampaní, včetně letových testů Starlineru a úsilí agentury o ověřování. Kromě ukončení probíhajících prací tým zůstává ostražitý při sledování nových technických problémů, protože dokončujeme certifikaci pro let s posádkou,“ uvedl manažer programu komerčních posádek NASA Steve Stich. Aktuálně je dokončeno 95 % potřebných certifikací a tým se nyní chystá na tankování kosmické lodi, její přemístění na místo startu a připojení k raketě Atlas V.


NASA a Boeing také řeší případné rezervy padákového systému Starliner v rámci probíhající certifikace designu. Inženýři kontrolují padákový systém, aby splňoval požadavky pro bezpečný let s posádkou. „Bezpečnost posádky zůstává nejvyšší prioritou pro NASA a její průmyslové poskytovatele a vznikající problémy nejsou neobvyklé v lidských kosmických letech, zejména během vývoje. Pokud bude v budoucnu potřeba provést úpravu harmonogramu, pak to určitě uděláme tak, jako jsme to dělali dříve. Poletíme, jen když budeme připraveni,uvedl Stich.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze