Start měsíční mise CAPSTONE byl odložen o týden

Start měsíční mise CAPSTONE byl odložen o týden
Fotografie: NASA
  • Mise byla odložena kvůli kontrole cubeSatu před startem
  • CAPSTONE poletí na přímočarou halo oběžnou dráhu Měsíce, kde bude nejméně půl roku

CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) je cubeSat o velikosti mikrovlnné trouby a váhy 25 kg, který má za cíl vyzkoušet eliptickou oběžnou dráhu Měsíce, a pomoci tak snížit možná rizika pro budoucí mise Artemis.

Start byl naplánován na 6. června z Rocket Labu na Novém Zélandu, ten byl nyní však odložen nejdříve na 13. června s odůvodněním, že je potřeba více času na finální kontrolu. Nejedná se ale o první posunutí startu. Původní datum NASA určila na 31. května, ale již 20. května jej posunula podle space.com na červen bez odůvodnění.


CAPSTONE poletí na oběžnou dráhu Měsíce tři měsíce, tam poté zůstane nejméně půl roku. SubeSat bude obíhat v přímočaré takzvané halo oběžné dráze a po tuto dobu bude ověřovat, kolik je potřeba výkonu a pohonu pro udržení se na této dráze a také bude testovat navigaci a komunikaci mezi kosmickou lodí a Zemí. Důležité bude také ověření, zda je tato oběžná dráha bezpečná pro stanici Gateway, která bude hrát důležitou roli v misi Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze