Opravdu ohřívání v mikrovlnné troubě zničí všechny živiny?

Vyvracíme nejčastější mýty
Opravdu ohřívání v mikrovlnné troubě zničí všechny živiny?
Fotografie: unsplash.com
  • Jídlo se ohřívá pomocí mikrovln, které rozvibrují molekuly vody
  • Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě je bezpečné a mikrovlny nemají jak z vnitřní části uniknout
  • Některé potraviny si dokonce zachovají více vitamínu C oproti klasickému vaření ve vodě

Mikrovlnná trouba patří mezi základní vybavení kuchyně. Můžete v ní ohřát jídlo, rozmrazit maso, udělat popkorn a ty lepší dokáží i upéct základní těsta – například bábovku. Nejspíše jste někdy slyšeli o tom, že ohříváním jídla v mikrovlnné troubě, ztratí jídlo veškeré živiny. Je to pravda, nebo jen mýtus? V dnešním článku vám zkusíme dokázat, že „mikrovlnka“ není tak špatná, jaká je její pověst.

Jak mikrovlnná trouba funguje?

Jak uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO), mikrovlnné trouby pracují na principu ohřívání pomocí mikrovln, což je typ elektromagnetického záření. Ve chvíli, kdy ji spustíte, začnou se mikrovlny rozptylovat a pomocí ventilátoru a bočních kovových stěn se rozprostřou po celé troubě. Molekuly vody, které se v jídle nacházejí, absorbují mikrovlnnou energii a jejich vzájemným třením dochází k ohřevu. K rovnoměrnému ohřevu pomáhá otočný talíř, na který jídlo pokládáte.

Jsou tedy mikrovlny bezpečné?

Jedno je jisté – ohřevu jídla v mikrovlnné troubě se nemusíte bát. Podle studie provedené v roce 2022 se dokonce po mikrovlnném ohřevu zvyšuje obsah pomalu stravitelného škrobu, který dokáže snížit glykemický index, což je žádoucí u diabetiků. Navíc podporuje tvorbu antioxidačních složek v oleji. Pokud se však dlouze ohřívají potraviny bohaté na bílkoviny, se zvyšující se mikrovlnnou teplotou, časem a výkonem, se jejich stravitelnost snižuje, jelikož zvýšená tepelná úprava vede k denaturaci bílkovin.

Brokolice

Pokud jde o zachování vitamínů a minerálů, tak podle stejné studie příprava potravin v mikrovlnné troubě může pomoci zachovat vitamín C. Na rozdíl od klasické přípravy totiž potravina nepřijde do kontaktu s vodou, ve které se vitamín C rozpouští a tím jej tak při vaření potraviny ztrácejí. Představa o tom, že ohřev v mikrovlnné troubě může způsobovat karcinogeny, je tedy jednoznačně mylný – příprava vybraných potravin (zejména zeleniny) v mikrovlnné troubě je v některých případech dokonce zdravější variantou než klasické vaření.

Je však vždy potřeba přemýšlet nad tím, co ohříváte. Například rozmrazování masa není vhodné z důvodu, že se vám po stranách může uvařit, kdežto uvnitř je stále zmrzlé. Můžete tak změnit jeho chuť, což určitě nechcete. Stejně tak je potřeba dávat do mikrovlnky pouze nádoby, které jsou k tomu určené. Například ne všechny plastové obaly jsou do ní vhodné. Ohřevem by se mohly do potraviny dostat nežádoucí látky.

Mohou mikrovlnné trouby poškodit naše zdraví?

Tito šikovní pomocníci se používají už celá desetiletí a za tu dobu lze prohlásit, že jejich použití je bezpečné, pokud jsou používáni správně. Podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv musí být výrobci mikrovlnných trub certifikováni a každý výrobek musí splňovat bezpečnostní normy. Mezi ně patří například zastavení produkce mikrovln ve chvíli, kdy by se otevřely dvířka mikrovlnky. Určitě také nepoužívejte troubu, pokud je jakkoliv poškozená.

Mikrovlnné záření používané pro ohřev jídla tedy váš pokrm nijak neznehodnotí a nemusíte se ani obávat žádného úniku mikrovln. Mikrovlnná energie totiž po dokončení programu v prostoru mikrovlnky žádná nezůstane.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze