Test nosné rakety Super Heavy od SpaceX skončil požárem

Test nosné rakety Super Heavy od SpaceX skončil požárem
Fotografie: SpaceX
  • Test probíhal v kosmodromu Boca Chica
  • Při zkoušce motoru Raptor došlo k výbuchu a požáru
  • Ačkoliv důvod požáru zatím není jasný, raketa by měla být v pořádku

Nedávno dostala společnost SpaceX schválení od Federálního úřadu pro letectví (FAA), aby bylo možné pokračovat ve vývoji a testování rakety Starship. Několik dní poté byl prototyp nosné rakety Super Heavy B7 převezen na rampu v kosmodromu Boca Chica pro testování. Jednalo se pouze o částečnou zkoušku motoru Raptor, která měla být ukončena po roztočení motorů. Test nosné rakety, která na svém vrcholu ponese Starship, však dopadl neúspěšně.

NASA poskytla ze zkoušky video, kde je jasně viditelný výbuch a vyšlehnutí plamenů z motorů. Později byl v blízkosti rampy objeven i požár, který vznikl jako důsledek výbuchu. Zatím není zřejmé, co výbuch způsobilo, ale Elon Musk na Twitteru uvedl, že šlo o důsledek jedné z nevýhod kryogenního metanu, který Super Heavy i Starship používají jako palivo. V případě, že se palivo smíchá s kyslíkem v atmosféře, může dojít k výbuchu. V dalším tweetu uvedl, že rampu pro jistotu na noc odstavili a raketa vypadá v pořádku. Do budoucna pak chce otestovat všech 33 motorů Raptor, než proběhne první pokus startu na oběžnou dráhu.


SpaceX stále neuvedl termín testovacího letu na oběžnou dráhu, ale je jasné, že bude nejprve muset počkat na vypouštěcí licenci od Federálního úřadu pro letectví. Starship by při letu měla dosáhnout oběžné dráhy přibližně ve výšce 250 kilometrů a podle spacenews.com se poté vrátit zpět na předem určené místo v Tichém oceánu. Pokud půjde vše podle plánu, mohla by raketa za několik let vynést astronauty na Měsíc i Mars.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze