Tunguzská událost a narození princezny Diany

Stalo se
Tunguzská událost a narození princezny Diany
Fotografie: unsplash.com
  • V dnešním díle si připomeneme explozi kamenného asteroidu nad Sibiří
  • Výbuch pokácel stromy v okolí 2 150 kilometrů čtverečních
  • Připomeneme si také narození princezny Diany, která tragicky v roce 1997 zemřela

Vítám vás u dalšího dílu Stalo se. Dnes se vrátíme až do roku 1908, kdy se stala takzvaná Tunguzská událost. Pravděpodobně kamenný asteroid explodoval v atmosféře a způsobil rozsáhlá poškození v naštěstí ne příliš obydlené oblasti. Co se přesně tehdy stalo?

30. června 1908 – po sedmé hodině ranní v centrální Sibiři, nad řídce osídleným severním lesem (území dnešního Krasnojarského kraje) došlo k explozi, u kterého dodnes není jasné, zda šlo o meteorit, či kometu. Obrovská záře rozsvítila noční oblohu a výbuchem se podle britannica.com uvolnila energie odpovídající až 15 megatun TNT. Pokud bychom výbuch srovnali s atomovou bombou, která byla shozena v roce 1945 na Hirošimu, byla tato exploze tisíckrát silnější.

Výbuch byl natolik silný, že srovnal se zemí přibližně 80 milionů stromů na rozloze 2 150 kilometrů čtverečních a svědci podle earthsky.com uvedli, že na obloze spatřili pohybující se ohnivou kouli, která byla téměř jasná jako slunce. Následná tlaková vlna rozbila okna na stovky kilometrů daleko. Než se však vysvětlilo, co tuto událost způsobilo, uběhly desítky let, jelikož nikdo tenkrát nenašel kráter, který by vysvětlil spadnutí meteoritu.

I když vědci nenašli impaktní kráter, věří, že se jednalo o objekt přilétající z vesmíru, který nikdy do Země nenarazil, ale vybuchl v atmosféře, což stačilo k tomu, aby napáchal obrovské škody. S největší pravděpodobností se jednalo o kamenný asteroid, který velikostně odpovídal 25patrové budově a řítil se k Zemi rychlostí 54 tisíc km/h. Asi 5 až 10 km nad zemským povrchem poté explodoval.

Než se však do odlehlé oblasti dostali vědci, kteří začali tento jev zkoumat, trvalo to téměř deset let, a tak vznikly teorie, že v místě dopadla kosmická loď, nebo že šlo o černou díru. První expedice se na místo dopadu dostala až v roce 1927 a vedl ji sovětský vědec Leonid Alexejevič Kulik. Místo výbuchu bylo jednoduché určit, i když zde nebyl kráter, jelikož popadané stromy směřovaly od epicentra výbuchu. Na základě této události je 30. červen oslavován jako Den asteroidů.

V tomto týdnu by také oslavila narozeniny Diana, princezna z Walesu. Narodila se 1. července 1961 jako Diana Frances Spencer v Anglii. Již při narození byla součástí britské šlechty a jejími kamarády v dětství byli synové královny Alžběty II. – princové Andrew a Edward. Její rodiče se podle britannica.com rozvedli ještě když byla malé dítě a společně s bratrem a dvěma sestrami byla vychovávána otcem. V roce 1975 získala titul lady Diana Spencer, jelikož její otec nastoupil do hrabství Riddlesworth Hall.

Princezna Diana a princ Charles

Když dokončila svá studia ve Švýcarsku, vrátila se do Anglie, kde se opět začala vídat s královskou rodinou, v tuto dobu se také začala sbližovat s Charlesem – nejstarším synem královny Alžběty II. V roce 1981 oznámila dvojice zasnoubení a ještě téhož roku byli snoubenci oddáni v katedrále svatého Pavla. 21. června 1982 porodila Diana prvorozeného syna, který dostal jméno William Arthur Philip Louis z Walesu. Druhé dítě přišlo na svět 15. září 1984 – Henry Charles Albert David.

Princezna byla po celou dobu u lidí oblíbená pro charitativní akce i lidský přístup. V manželství ale nebyla spokojená. Poté, co byla odhalena nevěra na obou stranách, se pár veřejně v roce 1992 rozešel a následně byl i v roce 1996 rozveden. Diana ale i nadále zůstala veřejnosti na očích. Její život byl však předčasně ukončen autohavárií v Pařížském tunelu. Smrt Diany vyvolala po celém světě obrovskou vlnu smutku a její pohřeb byl mezinárodně vysílán. Diana, princezna z Walesu zemřela 31. srpna 1997.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze