Hladina oxidu uhličitého v atmosféře je na nejvyšší úrovni, jakou lidé zažili

Hladina oxidu uhličitého v atmosféře je na nejvyšší úrovni, jakou lidé zažili
Fotografie: unsplash.com
  • V atmosféře je aktuálně o 50 % více oxidu uhličitého, než tomu bylo před průmyslovou dobou
  • Taková výše CO2 byla na Zemi naposledy asi před 4,1 miliony let
  • Vědci tvrdí, že je potřeba emise snížit o polovinu do roku 2025 a do roku 2050 být uhlíkově neutrální

Nejnovější měření oxidu uhličitého ukázalo jeho neustálý nárůst v atmosféře. Úroveň CO2 je nyní o více než 50 % vyšší, než tomu bylo před industriální érou. Údaje tak ukazují, že naše planeta je stále blíže ke katastrofálním klimatickým změnám, které budou nevratné, a to i přestože se prakticky celý svět snaží emise snížit.

Je skličující, že nám chybí kolektivní vůle ke zpomalení neúnavného nárůstu CO2. Využívání fosilních paliv se již možná nezrychluje, ale stále spěcháme nejvyšší rychlostí směrem ke globální katastrofě,“ řekl Ralph Keeling, geochemik, který provádí měření CO2 pro Scripps Institution of Oceanography na Havaji. V květnu v havajské observatoři Manua Loa naměřili koncentraci CO2 421 ppm, což je oproti době před průmyslovou revolucí téměř dvojnásobek. Tehdy se pohybovala hladina CO2 přibližně na 280 ppm, která byla stabilní přibližně po dobu 6 000 let. Lidé však od té doby uvolnili do ovzduší asi 1,5 tuny CO2, tím tak došlo ke globálnímu oteplování na stovky i tisíce let dopředu „Oxid uhličitý je na úrovni, kterou náš druh nikdy předtím nezažil. Víme o tom půl století a nedokázali jsme s tím udělat nic smysluplného,“ řekl Pieter Tans, vedoucí vědec z globální monitorovací laboratoře Noaa. Takto vysoká úroveň CO2 v atmosféře byla naposledy ještě předtím, než hominidé chodili vzpřímeně, tedy asi před 4,1 miliony let. Tehdy ale byla hladina moří na některých místech až o 25 metrů vyšší než dnes.


Za zvyšující se úrovní CO2 v atmosféře může dle theguardian.com především spalování uhlí, ropy a plynu, což způsobuje čím dál větší vedra doprovázená suchem, ale i záplavami a bouřemi. Vědci uvádějí, že pokud globální oteplování přesáhne 1,5 °C, dopady budou katastrofální a abychom tomuto zabránili, je potřeba snížit emise na polovinu do roku 2025 a do roku 2050 být uhlíkově neutrální.

Již letos jsme viděli strašlivé dopady, jako byla vlna veder v Indii a Pákistánu a poté záplavy ve stejném regionu. To je jen začátek,“ řekl Bill Hare, výkonný ředitel Climate Analytics. Emise se rapidně snížily v roce 2020, což byl následek uzavření mnoha fabrik a továren v rámci šíření pandemie koronaviru. V loňském roce však emise opět rapidně vzrostly a nijak se nesnižují.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze