NASA dokončila poslední test a je připravena na návrat vzorku asteroidu Bennu

NASA dokončila poslední test a je připravena na návrat vzorku asteroidu Bennu
Fotografie: NASA/Goddard/University of Arizona
  • Poslední test představoval shození makety vzorové kapsle z letadla a její vyzvednutí
  • Kapsle obsahující asi 250 g vzorku Bennu, přistane na Zemi 24. září
  • Vzorek bude rozdělen mezi vědce po celém světě

Vzorek asteroidu Bennu má přistát v návratové kapsli 24. září tohoto roku. Aby proběhlo vyzvednutí a následné jeho zkoumání bez problémů a s co nejmenší možností kontaminace, tým NASA v poušti v Utahu se dlouze na tento okamžik připravoval a aktuálně dokončil poslední test. Ten spočíval ve svržení makety vzorové kapsle z letadla a jeho následné odebrání. „Nyní nás dělí pouhé týdny od obdržení části historie Sluneční soustavy na Zemi a tento úspěšný pádový test zajišťuje, že jsme připraveni. Nečistý materiál z asteroidu Bennu pomůže objasnit formování naší Sluneční soustavy před 4,5 miliardami let a možná i to, jak začal život na Zemi,“ uvedla Nicola Fox, přidružená administrátorka ředitelství vědeckých misí NASA.

Kapse v sobě nese přibližně 250 g materiálu z Bennu, který odebrala kosmická loď OSIRIS-REx v říjnu 2020, když se jeho povrchu na několik vteřin dotkla. Asteroid nebyl vybrán náhodně, jedná se 4,5 miliardy starý vesmírný kámen, který by mohl přinést odpovědi na to, jak se formovala naše Sluneční soustava. „Nyní jsme v poslední části této sedmileté cesty a je to velmi podobné jako posledních pár mil maratonu, se souběhem emocí, jako je hrdost a radost, s odhodlaným zaměřením dobře dokončit závod,“ uvedl Rich Burns, projektový manažer OSIRIS-REx.

Kapsle by měla vstoupit podle popisu NASA do atmosféry v 16:42 středoevropského času při rychlosti asi 44 500 km/h a NASA bude přistání vysílat živě. Jakmile bude kapsle vyzvednuta, bude zabalena a letecky přesunuta do vojenské střelnice, kde následně dojde k dalšímu přesunu do Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu. Zde bude vzorek rozebrán a kousky budou rozeslány vědcům po celém světě.


Co je mise OSIRIS-REx?

Kosmická loď Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification a Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx) byla vypuštěna 8. září 2016 z Cape Canaveral na Floridě a několik let cestovala k asteroidu Bennu, aby odebrala jeho vzorek a přivezla jej zpět na Zemi. Ačkoliv k asteroidu dorazila již na konci roku 2018, vzorek odebrala až v říjnu 2020. Povrchu Bennu se sonda dotkla na pouhých 6 sekund, jelikož se při přistání začala propadat. Vědci tak přišli na to, že povrch Bennu tvoří volně umístěné částice, které vytváří tak malý odpor, že asteroid drží pohromadě jen gravitace, nebo elektrostatická síla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze