Úzkost a strach už jen z pomyšlení na tanec? To je každodenní život s chorofobií

Ty nejbizarnější fobie
Úzkost a strach už jen z pomyšlení na tanec? To je každodenní život s chorofobií
Fotografie: unsplash.com
  • Fobie může vzniknout po traumatické události nebo po zesměšňování
  • Dotyčný se vyhýbá všem místům, kde by se mohlo tančit
  • Fobie se nejčastěji léčí za pomoci různých terapií

Vítejte u dalšího dílu seriálu, kde se zaměřujeme na ty nejzvláštnější fobie, se kterými se mohou lidé potýkat. Dnes se podíváme na chorofobii – strachu z tance. Většina z nás má tanec spojený se zábavou, uvolněním či společenskou událostí. Někteří lidé ale zažívají už při pomyšlení na tanec pocity úzkosti a nemohou se ani vyskytovat na místech, kde se tančí. To jednoznačně vede k uzavírání se do sebe a dalším mnoha problémům, které je potřeba řešit.

Jak tato fobie vznikne?

Chorofobie může vzniknout po traumatické události, jako je trapná situace, která se dotyčnému při tanci stala, případně mohl být zesměšňován za to, jak tančí. Jak uvádí dancingfads.com, může jít také o přísnou výchovu, kdy rodiče dítěti zakazovali tančit (například v rámci náboženství).

U této fobie má velký vliv většinou okolí, které může dotyčnou osobu zahanbit na veřejnosti a zesměšnit. Citlivější jedinci mohou tuto kritiku vzít velmi špatně a může se u nich vyvinout i právě fobie. Ta poté zaručí, že se již nepříjemná situace nebude opakovat, jelikož se tance začne člověk obávat. Chorofobie také může vzniknout na základě dalších fobií, například z agorafobie (strachu z veřejných míst) nebo z hafefobie (strachu z dotyku).

Svatební tanec

Příznaky chorofobie

Lidé s touto fobií se vyhýbají místům, kde by se mohlo tančit, což zahrnuje velkou škálu veřejných prostor, od barů a diskoték až po plesy a svatby. Dotyčný je většinou nervózní i jen při pohledu na ostatní, jak tancují, a má obavu z toho, aby jej někdo také nevyzval k tančení. Proto se všem takovým místům vyhýbá.

Pokud se dostane do prostoru, kde se tančí, objeví se podle healthtopia.net nejčastěji třes, bušení srdce, nevolnost, závratě, pocení, pocit zmatenosti, ale i záchvaty paniky. V případě, že se dostane pro něj do bezvýchodné situace, může být takový člověk i agresivní. To je způsobeno stresem a strachem, který nedokáže v tu chvíli ovládnout.

Lidé s chorofobií se tak často začnou stranit lidí a odmítají veškerá pozvání ven. Neřešení problému vede k prohlubování iracionálního strachu z tančení a dotyčný se tak začne vyhýbat prakticky všem veřejným místům, kde by mohl někdo tančit. Samota a uzavření se doma však může fobii ještě prohloubit a navíc člověk může začít upadat do depresí.

Jak situaci řešit?

Nejdůležitější je, aby si daná osoba uvědomila, že má problém a musí jej řešit. Nutná je následná návštěva lékaře, který dokáže vyhodnotit vážnost situace a navrhnout řešení. Nejčastějším řešením jsou pak nejrůznější terapie, jako je kognitivně-behaviorální terapie, která hledá příčinu vzniku fobie a snaží se změnit negativní myšlenky, a také expoziční terapie, kdy je pacient postupně vystavován situacím, které u něj fobii vyvolávají, a s pomocí terapeuta se snaží začít tyto situace zvládat bez vyvolání paniky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze