Včerejší zatmění Měsíce připravilo úžasnou podívanou

Včerejší zatmění Měsíce připravilo úžasnou podívanou
Fotografie: NASA
  • Zatmění Měsíce vznikne, když mezi něj a Slunce vstoupí Země
  • Jeho rudou barvu způsobují dlouhé vlnové délky oranžového a červeného světla
  • Včerejší zatmění nebylo z České republiky viditelné

Z České republiky jsme nedávno mohli sledovat částečné zatmění Slunce a včera proběhlo naopak zatmění Měsíce. Bohužel od nás nebylo vidět, ale to neznamená, že jej nemůžeme vidět alespoň prostřednictvím fotografií nebo videí. Úplné zatmění Měsíce nastane ve chvíli, kdy Slunce, Země a Měsíc v úplňku se zarovnají a Země se nachází mezi Sluncem a Měsícem. Jak stín ze Země dopadá na povrch Měsíce, potemní ho a Měsíc se zabarví doruda. Každé takové zatmění je pozorovatelné z poloviny planety.

A proč se při zatmění zbarví Měsíc do rudé barvy? Jak sluneční světlo prochází zemskou atmosférou, dopadá až na povrch Měsíce a slabě jej osvětluje. Barvy s kratší vlnovou délkou, jako je modrá a fialová, se rozkládají snadněji než barvy s delšími vlnovými délkami, jako je červená a oranžová. A právě tyto delší vlnové délky způsobují to, že se Měsíc zbarví do oranžova až červena.


Včerejší zatmění bylo vidět podle space.com ze Severní Ameriky, části Jižní Ameriky, Asie, Austrálie a Nového Zélandu. Na rozdíl od zatmění Slunce u zatmění Měsíce nepotřebujete žádné speciální vybavení, jen je potřeba najít místo co nejdále od světelného smogu. Nejlepší místo je tedy daleko od pouličních světel. Zatmění začalo včera v 9:02 SELČ a úplné zatmění bylo od 11:16 do 14:56 SELČ.


Zatmění Měsíce není až tak vzácný jev. V České republice bude viditelné úplné zatmění 7. září 2025 a poté nás čeká celá série zatmění, jelikož nastanou tři během jednoho roku, a to 31. prosince 2028, 26. června 2029 a 20. prosince téhož roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze