Vědci objevili binární systém hvězd. Oběhnou kolem sebe za 1 000 let

Vědci objevili binární systém hvězd. Oběhnou kolem sebe za 1 000 let
Fotografie: NASA
  • Astronomové se zaměřili na hvězdu Gaia17bpp, která se po 7 let rozjasňuje
  • Za zatměním stojí druhá hvězda, která má okolo sebe obrovský prašný disk
  • Hvězdy kolem sebe obíhají jen jednou za 1 000 let, zatmění tak trvá extrémně dlouho

Astronomové Anastasios Tzanidakis a James Davenport z Washingtonské univerzity se zajímají o neobvyklé hvězdy ve vesmíru. Z vesmírné observatoře Gaia obdrželi upozornění, aby se zaměřili na hvězdu Gaia17bpp, která se po 7letém zatmění začala znovu rozjasňovat. Analýza ukázala, že samotná hvězda se nijak nemění a zatmění způsobila druhá hvězda. Jedná se tak nejspíše o vzácný typ binárního systému. „Věříme, že tato hvězda je součástí výjimečně vzácného typu binárního systému mezi velkou a nafouklou starší hvězdou – Gaia17bpp – a malou doprovodnou hvězdou, která je obklopena rozsáhlým diskem prašného materiálu,“ řekl Tzanidakis.

Podle jejich analýzy tyto dvě hvězdy kolem sebe obíhají neuvěřitelně dlouhou dobu, a to až 1 000 let. Zatmění hvězdy je tak pro astronomy příležitost, která se jim naskytne jen jednou za život. Hvězdu sledovala observatoř Gaia už od roku 2014 – s pomocí pozorování získaných i z jiných misí, které sahají až do roku 2010, astronomové zjistili, že světlo z hvězdy se mezi lety 2012 až 2019 ztlumilo asi o 4,5 magnitudy – tedy asi 63krát.


Okolo Gaia17bpp vědci žádné podobné stmívání nezaznamenali a věří, že je hvězda součástí binárního hvězdného systému, jehož druhá hvězda je obklopena prachem. Během zatmění bylo blokováno druhou hvězdou 98 % světla Gaia17bpp. „Na základě aktuálně dostupných dat se zdá, že tato hvězda má pomalu se pohybujícího společníka, který je obklopen velkým diskem materiálu. Pokud by tento materiál byl ve Sluneční soustavě, rozprostíral by se od Slunce na oběžnou dráhu Země nebo ještě dále,“ řekl Tzanidakis.

Binární systém není neobvyklý, délka zatmění už ano

Co je však zdrojem tak obrovského prachového disku, to je záhadou. Podobných systémů, kde je hvězda obklopena prachem, a blokuje tak světlo z druhé, se našlo v průběhu let několik. Tento binární systém se však od všech liší v délce zatmění, které je zdaleka nejdelší. Například hvězda v souhvězdí Auriga je každých 27 let zakryta na dva roky svojí sesterskou hvězdou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze