Vědci poprvé podali lidem transfuzi krve, která byla vypěstovaná v laboratoři

Vědci poprvé podali lidem transfuzi krve, která byla vypěstovaná v laboratoři
Fotografie: unsplash.com
  • Experimentu se zatím zúčastnili 2 dobrovolníci
  • Cílem vědců je vyrábět životně důležité, ale velmi vzácné krevní skupiny, které se těžko získávají
  • Vědci z darované krve pomocí magnetických kuliček vyloví kmenové buňky, ze kterých se vypěstují červené krvinky
  • Vypěstovaná krev by měla v těle zůstat 120 dnů

Krev, která byla vypěstovaná v laboratoři, byla podána lidem v první světové klinické studii. Testuje malé množství krve, které odpovídá jedné čajové lžičce, aby se ukázalo, jak funguje v těle člověka. Podle vědců bude i nadále záviset na lidech, zda bude mít svět dostatečné zásoby krevních transfuzí.

Cílem vědců je vyrábět životně důležité, ale velmi vzácné krevní skupiny, které se těžko získávají. Ty jsou nezbytné pro lidi, kteří jsou závislí na pravidelných krevních transfuzích kvůli onemocněním, jako je například srpkovitá anémie. Pokud se krev dárce a příjemce přesně neshoduje, tělo ji začne odmítat a léčba selže. „Některé krevní skupiny jsou velmi vzácné a v jedné zemi může být pouze deset lidí, kteří jsou schopni takovou krev darovat. Mezi vzácné krevní skupiny patří Bombaj, která byla poprvé identifikovaná v Indii,“ uvedl autor studie profesor Ash Toye z Bristolské univerzity pro bbc.com.

Vědci při experimentu z darované krve pomocí magnetických kuliček vyloví kmenové buňky, ze kterých se vypěstují červené krvinky. Ty jsou pak připravené ke krevní transfuzi. Tento proces trvá zhruba tři týdny. „V budoucnu chceme vyrábět co největší množství krve, takže moje vize je pokoj plný strojů, které ji budou nepřetržitě vyrábět z běžné darované krve, “ dodal profesor Ash Toye.


Zatím se experimentu zúčastnili první dva lidé. Cílem vědců je otestovat krev u nejméně 10 zdravých lidí. Dobrovolníci dostanou dvě pěti až desetimililitrové dávky krve s odstupem nejméně 4 měsíců. Jedna dávka bude s normální krví, druhá s vypěstovanou v laboratoři. Vypěstovaná krev obsahuje malé množství radioaktivní látky, která se často používá při lékařských zákrocích. Díky tomu vědci uvidí, jak dlouho krev v těle zůstane. Doufají, že vypěstovaná krev v těle vydrží déle než ta normální.

Červené krvinky běžně vydrží zhruba 120 dnů, pak je potřeba je vyměnit. Typická darovaná krev obsahuje směs mladých a starých červených krvinek, zatímco krev vypěstovaná v laboratoři je celá čerstvě vyrobená, takže by měla vydržet celých 120 dnů. Vědci se domnívají, že by to v budoucnu mohlo umožnit kratší a méně časté darování krve.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze