Vědci vyvíjí bezmotorový kluzák pro průzkum Marsu

Vědci vyvíjí bezmotorový kluzák pro průzkum Marsu
Fotografie: unsplash.com
  • Na Marsu se nachází několik roverů i vrtulník, sledují však povrch Marsu, nikoliv atmosféru
  • Tým chce kluzák vyzkoušet ve vysoké nadmořské výšce, kde je atmosféra řidší a doufá, že poté misi NASA zafinancuje

Na Marsu se aktuálně projíždí několik roverů, které zkoumají jeho povrch a hledají známky života. Ačkoliv se o Marsu dozvídáme čím dál více, rovery i vrtulník Ingenuity se pohybují pomalu a mohou zkoumat pouze povrch Marsu. Co se nachází nad povrchem zatím není jasné. „V prvních několika kilometrech nad zemí dochází ke všem výměnám mezi povrchem a atmosférou a o tom moc dat nemáme,“ řekl Alexandre Kling, vědecký pracovník z NASA's Mars Climate Modeling Center.

Kling nyní spolupracuje s týmem inženýrů z University of Arizona, kteří se snaží navrhnout bezmotorový kluzák, který bude schopen létat nad povrchem Marsu a k pohonu bude využívat pouze vítr. Kluzák bude obsahovat kamery a teplotní/plynové senzory, které budou dohromady vážit pouze necelých 5 kg. Vzhledem k řídké atmosféře Marsu bude let náročný. Pro příklad, vrtulník Ingenuity může létat v kuse pouze tři minuty s maximální výškou 12 metrů.


To, co navrhujeme, je využití energie přímo na místě. Hlavní otázka zní: jak můžete létat zdarma? Jak můžete využít vítr, který tam je, tepelnou dynamiku, která tam je, abychom se vyhnuli používání solárních panelů a spoléhání se na baterie, které je třeba dobíjet?Uvedl autor článku a doktorand leteckého inženýrství Adrien Bouskela pro University of Arizona. Tyto podmínky bude splňovat právě větrem poháněný kluzák, který bude mít rozpětí křídel přes tři metry a bude létat zadarmo.

Tým také řeší, jak kluzák dostat do atmosféry Marsu pomocí balónu, který by ho vynesl. Poté, co by kluzák přestal létat a přistál by na Marsu, mohl by sloužit jako meteorologická stanice. „Pokud nám dojde letová energie nebo pokud naše inerciální senzory z jakéhokoli důvodu náhle selžou, očekáváme, že budeme pokračovat ve vědě,“ řekl Bouskela. Inženýři aktuálně provádějí modelaci letových kluzáků na základě klimatických dat z Marsu a chtějí je testovat ve výšce 4,5 kilometru nad mořem, kde je atmosféra řidší, je tak podobnější té na Marsu. Tým doufá, že poté bude NASA tuto misi financovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze