Vesmírná loď Lucy směřující k Jupiteru proletí jen pár stovek km nad Zemí

Vesmírná loď Lucy směřující k Jupiteru proletí jen pár stovek km nad Zemí
Fotografie: NASA
  • Přesně rok od vypuštění se kosmická loď přiblíží k Zemi, aby využila její gravitaci
  • Kolem Země proletí ve výšce 350 kilometrů
  • Lucy směřuje k Jupiteru pro studium trojských asteroidů

Trojské asteroidy jsou považovány za zbytky prvotního materiálu, který tvořil planety. Tyto asteroidy obíhají kolem Slunce ve dvou skupinách před a za Jupiterem. Vesmírná loď Lucy od NASA je první misí, která bude tyto asteroidy zkoumat. Ze Země odstartovala 16. října 2021 a přesně po roce využije naši oběžnou dráhu pro nabrání energie, aby se časem dostala až k Jupiteru. Cesta dlouhá 12 let je tak teprve na začátku.

Lucy proletí nad Zemí pouhých 350 kilometrů, což je níže, než je Mezinárodní vesmírná stanice. V tomto místě prolétá mnoho satelitů i trosek a NASA je připravena v případě potřeby provést úhybný manévr. „Pokud tým zjistí, že Lucy hrozí srážka se satelitem nebo kusem trosek, tak 12 hodin před nejbližším přiblížením k Zemi kosmická loď změní čas o dvě nebo čtyři sekundy. Je to malá korekce, ale stačí k tomu, aby se předešlo potenciálně katastrofické kolizi,“ řekla Coralie Adam, zástupkyně vedoucího navigačního týmu Lucy.


Tento druhý průlet kosmické lodi dodá dostatečnou energii k překročení hlavního pásu asteroidů. Bude pozorovat asteroid Donaldjohanson a poté se přemístí přímo k roji trojských asteroidů, NASA očekává, že Lucy proletí celkem kolem šesti z nich.

V původním plánu měla kosmická loď proletět ještě asi o 50 kilometrů blíže k Zemi, ale tým se rozhodl proletět výše z důvodu, že v takto malé výšce je vyšší atmosférický odpor a solární panely kolem Lucy by tento odpor ještě zvýšily. „Rozhodli jsme se použít trochu ze zásob paliva, aby kosmická loď minula Zemi v o něco vyšší výšce, čímž snížíme rušení způsobené atmosférickým odporem na solárních polích kosmické lodi,“ řekl Rich Burns, projektový manažer Lucy. Kosmickou loď budou moci vidět pouhým okem obyvatelé Západní Austrálie a pomocí dalekohledu o něco později v USA. Během průletu pořídí Lucy několik snímků sloužících k její kalibraci, pak odletí do mezihvězdného prostoru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze