Vesmírné startupy by mohly zachránit padající Hubbleův teleskop

Vesmírné startupy by mohly zachránit padající Hubbleův teleskop
Fotografie: NASA
  • Dvě společnosti představily svůj plán pro zvednutí teleskopu o 50 km
  • Cílem mise by bylo i posbírat vesmírný odpad v jeho nové oběžné dráze
  • Pokud se nedostane dalekohled výše, bude stále klesat, až nakonec shoří v atmosféře

Hubbleův teleskop byl umístěn na oběžnou dráhu v roce 1990 a postupem času se jeho výška snižuje. Pokud se nenajde možnost, jak ho dostat opět výše, nakonec shoří v atmosféře. Už nyní mu nízká výška dělá potíže při sledování vesmíru, jelikož nad ním prolétají satelity, které ničí jeho snímky. NASA minulý rok v prosinci uvedla, že se společně se SpaceX pokusí teleskop dostat zpět na správnou oběžnou dráhu. Nyní se vesmírné startupy Momentus a Astroscale spojily a zaslaly NASA návrh pro záchranu Hubbleova dalekohledu.

Využitím letového dědictví Momentusu se třemi orbitálními servisními vozidly na oběžné dráze a odborných znalostí společnosti jsme zjistili, že naše produktové sady jsou synergické pro podporu hlavní mise NASA,“ uvedl podle businesswire.com generální ředitel Momentusu John Rood. Navrhnutá mise pro záchranu zahrnuje vypuštění Momentus Vigoride Orbital Service Vehicle (OSV) na nízkou oběžnou dráhu Země, pomocí zařízení od Astroscale zabudovaného v kosmické lodi by došlo k zachycení dalekohledu. Následně by se provedly manévry, které by teleskop zvedly o 50 km.

Kromě zvednutí Hubbleova teleskopu je cílem mise také odstranit vesmírný odpad na nové oběžné dráze, kde se bude Hubble pohybovat. „To, co jsme NASA navrhli, jsou možnosti – možnosti, které nebyly k dispozici během pěti předchozích servisních misí s posádkou a které využívají to nejlepší z vesmírných služeb k dosažení cílů mise a povýšení amerického vedení ve vesmíru,“ uvedl generální ředitel Astroscale Ron Lopez. Nic ale zatím není dohodnuto a NASA ani neoznámila schválení plánu pro záchranu Hubblea.


Obě společnosti už mají s vesmírem zkušenosti

Společnost Astroscale byla založená v roce 2013 a v roce 2021 podle space.com započala demonstrační misi na zachytávání vesmírného odpadu. Test byl však nakonec v roce 2022 ukončen kvůli anomálii na kosmické lodi. Další pokus společnost plánuje na příští rok. Startup Momentus byl založen v roce 2017 a jeho cílem je dopravovat náklad soukromých zákazníků do vesmíru. Demonstrační test provedl minulý rok, kdy na nosné raketě Falcon 9 vypustil kosmickou loď Vigoride (společně s dalším nákladem v rámci mise Transporter 5). Ta nesla 9 malých satelitů, ale rozmístit se podařilo kvůli anomálii jen dva.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze