Vesmírný dalekohled Jamese Webba je připraven ke spuštění do plného provozu

Vesmírný dalekohled Jamese Webba je připraven ke spuštění do plného provozu
Fotografie: NASA
  • Tým Jamese Webba dokončil zarovnání všech čtyř jeho přístrojů
  • Nyní vědci začnou postupně spouštět jednotlivé přístroje do plného provozu
  • Proces bude trvat přibližně dva měsíce a vědci očekávají první vědecké operace v létě

Tým vesmírného teleskopu Jamese Webba dokončil zarovnávání všech jeho přístrojů. NASA potvrdila, že po kontrole je dalekohled schopen zachytit ostré snímky ze všech svých čtyř vědeckých zařízení. Po dokončení poslední sedmé fáze zarovnávání přístrojů se tým Jamese Webba sešel a jednomyslně se shodl, že je teleskop připraven na uvedení do plného provozu. Tento proces bude trvat asi dva měsíce.

Tyto testovací snímky z úspěšně zarovnaného dalekohledu demonstrují, čeho mohou lidé napříč zeměmi a kontinenty dosáhnout, když existuje odvážná vědecká vize prozkoumat vesmír,“ řekl Lee Feinberg, manažer pro optický dalekohled Jamese Webba z Goddard Space Flight Center NASA. Zrcadla teleskopu nyní směřují nasbírané světlo z vesmíru do všech svých přístrojů tak ostře, jak jen to dalekohled dovolí.

Tyto obrázky hluboce změnily způsob, jakým vidím vesmír. Jsme obklopeni symfonií stvoření, všude jsou galaxie! Doufám, že je každý na světě uvidí,“ řekl Scott Acton, vědecký pracovník společnosti Ball Aerospace zabývající se snímáním a řízením Webbových vlnoploch. Nyní se tým zaměří na postupné spouštění vědeckých přístrojů, které obsahují čočky, filtry a další charakteristické vybavení pro Webbův dalekohled.


I přestože je zarovnávání dalekohledu považováno za dokončené, tým bude každé dva dny kontrolovat nastavení zrcadel a případně je upravovat tak, aby všechna dohromady tvořila jeden obraz. Toto zarovnání celkově 18 zrcadel trvalo týmu nejdéle z celého procesu a skládalo se z několika částí.

Od doby, kdy byl teleskop v hodnotě 10 miliard dolarů (233,3 miliard korun) v prosinci minulého roku vypuštěn, již stihl doletět do hlubokého vesmíru, kde bude objevovat doposud nejvzdálenější hvězdy a galaxie, které vznikaly před miliardami let. První vědecké operace tým očekává v létě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze