Virgin Galactic oznámil další soukromý let do vesmíru

Virgin Galactic oznámil další soukromý let do vesmíru
Fotografie: Virgin Galactic
  • Let z kosmodromu America je naplánován na 5. října
  • Tři platící cestující se vydají společně s instruktorkou na okraj vesmíru a zažijí několik minut beztíže
  • Jména cestujících zatím společnost neuvedla

Virgin Galactic začal ihned po dokončení posledního testovacího letu s komerčními cestami do vesmíru s platícími zákazníky. V pořadí čtvrtá soukromá mise Galactic 04 je naplánována na 5. října. Do vesmíru poletí tři vesmírní turisté pocházející z USA, Velké Británie a Pákistánu. Podle popisu mise se poprvé do vesmíru dostane člověk pocházející z Pákistánu. Jména budoucích astronautů zatím nebyla zveřejněna.

Do vesmíru se nepodívají jen platící zákazníci. Stejně jako u předchozích letů s nimi poletí i instruktorka astronautů Virgin Galactic Beth Moses a dva piloti vesmírného letadla VSS Unity Kelly Latimer a CJ Sturckow. Upravené letadlo VMS Eve, které bude mít Unity přichycené pod křídlem, budou pilotovat Nicole Pecile a Jameel Janjua.

Nosné letadlo Eve odstartuje z kosmodromu America v Novém Mexiku. Vylétne do výšky přibližně 15 000 metrů, kde vypustí Unity. Vesmírné letadlo ihned spustí svůj raketový motor a začne směřovat do suborbitálního prostoru. Cestující následně zažijí několik minut beztíže a později přistanou zpět na kosmodromu. Unity má na několika místech okna, skrze která mohou cestující vidět naši planetu z vesmíru.


Virgin Galactic má prodaných již stovky letenek a někteří cestující čekají na svůj let téměř 20 let. Cena jedné letenky se mezitím však téměř zdvojnásobila a aktuálně podle space.com stojí 450 000 dolarů (10,4 milionu korun). Společnost se snaží nyní podnikat v průměru jednu misi měsíčně, ale do budoucna by se měla kadence navýšit. V roce 2026 by se měl navýšit počet vesmírných letadel, která jsou navržena tak, aby mohla létat jednou týdně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze