Vrtulník na Marsu má za sebou 40. let

Vrtulník na Marsu má za sebou 40. let
Fotografie: NASA, JPL-Caltech
  • Vrtulník letěl 178 metrů necelých 92 sekund
  • Ingenuity byl na Mars vyslán, aby otestoval, zda je možné v marťanské atmosféře létat
  • Na Mars byl dopraven uvnitř roveru Perseverance v roce 2021

Vrtulník Ingenuity, který váží necelé 2 kg, provedl letos 19. ledna svůj třetí let a celkově se vznesl již po 40. Vrtulník se aktuálně nachází v kráteru Jezero a přesouval se z místa zvaného Airfield Z na místo Airfield Beta. Let trval podle NASA necelých 92 sekund a uletěl při rychlosti 3,2 m/s 178 metrů. Jeho solární panely jsou navrženy tak, aby byla helikoptéra schopná vzlétnout každý marťanský den na 90 sekund. Letové prostředí je však jiné než u nás – vrtulník létá v atmosféře, která má asi jen 1 % hustoty atmosféry Země.

Nedávno také zachytil Ingenuity rover Perseverance, který ho na Mars dostal. Rover jej vyfotil na písečné duně. Perseverance přistál společně s Ingenuity na Marsu v únoru 2021 do kráteru Jezero. Vrtulník i rover se však pohybují nezávisle na sobě, a tak se potkají jen občas. Zatímco vrtulník byl sestrojen hlavně pro testování letu na Marsu, Perseverance má za úkol hledat známky života.


Poslední měsíce rover rozmísťuje celkem 10 vzorků na povrchu Marsu, vytváří tak první sklad na jiné planetě. Zkumavky má rover duplicitní a jednu si ponechá uvnitř těla a druhou položí na místo pojmenované Three Forks. Sklad byl vytvořen ale pouze jako náhradní možnost, jak dostat vzorky na Zem. Prvotně je naplánováno, že se vzorky odeberou z roveru. Pokud by však došlo k jeho poškození, pomocí vrtulníku se posbírají zkumavky z povrchu. Návrat NASA plánuje na rok 2033.

První vrtulník na Marsu

NASA uvedla, že helikoptéra Ingenuity na Zemi váží 1,8 kg, ale na Marsu je to o něco méně – asi 1,5 kg. První pokus o let byl proveden 19. dubna 2021, kdy se jen krátce vznášel ve vzduchu a od té doby létá pravidelně. Vrtulník tak ukazuje, že je možné i při takto řídké atmosféře létat, což pomůže při budoucích misích s astronauty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze