Rover začne na Marsu budovat sklad pro nasbírané vzorky

Rover začne na Marsu budovat sklad pro nasbírané vzorky
Fotografie: NASA, JPL-Caltech
  • 10 duplikátů vzorků Perseverance rozmístí po povrchu Marsu
  • Bude to poprvé, co se na jiné planetě vybuduje sklad se vzorky
  • Místa byla vybrána tak, aby se k nim později dostal vrtulník a mohl je vyzvednout

Rover Perseverance neustále sbírá vzorky půdy i atmosféry na Marsu a ukládá je do speciálních zkumavek. Vzorky by se měly dostat na Zemi v roce 2033, ale duplikáty chce NASA ponechat na Marsu ve vybudovaném skladu. V nadcházejících dnech by Perseverance měl s výstavbou začít, což bude poprvé, co se na jiné planetě o něco takového kdokoliv pokusí. Nepředstavujte si však sklad jako na Zemi – rover nemá žádné vybavení, aby mohl cokoliv postavit – prakticky se jedná jen o vhodné místo pro uložení zkumavek.

Budování skladu započne ve chvíli, kdy rover shodí jeden ze svých vzorků, které má uložené necelých 90 centimetrů od povrchu Marsu. Postupně takto spustí během 30 dnů 10 zkumavek v místě zvaném „Tři vidličky“, které se nachází v kráteru Jezero. Polovina vzorků tedy zůstane uložena na Marsu a polovina bude nadále v roveru. Duplikáty vznikly pro jistotu, pokud by se s roverem cokoliv stalo, nebo byly vzorky poničeny.


Vzorky pro toto skladiště a duplikáty uložené v Perseverance jsou neuvěřitelným souborem reprezentujícím oblast prozkoumanou během hlavní mise. Nemáme jen vyvřelé a sedimentární horniny, ale také regolit, atmosféru a svědecké zkumavky,“ řekl Meenakshi Wadhwa, hlavní vědec programu Mars Sample Return. Pro vybudování skladiště bylo potřeba najít rovný terén bez kamenů, kam může rover vzorky spustit.

Jak najít to správné místo?


Poté, co vědci našli vhodné místo pro uložení vzorků, bylo potřeba zjistit, kde a jak přesně zkumavky rozmístit. „Nemůžete je jednoduše hodit na velkou hromadu, protože záchranné helikoptéry jsou navrženy tak, aby fungovaly vždy pouze s jednou zkumavkou,“ řekl Richard Cook, manažer programu Mars Sample Return. Stejně jako sklad bude sloužit pouze jako záložní zdroj pro získání vzorků, vrtulníky budou také sloužit pouze jako záloha pro jejich získání.

Mapa uložení vzorků

Místo, kde bude zkumavka uložena, musí mít vhodnou plochu o průměru nejméně 5,5 metru, aby vrtulník nemohl narazit do žádné překážky. Z tohoto důvodu budou vzorky umístěny jednotlivě ve vzdálenosti 5 až 15 metrů od sebe. Umístění zkumavek by mělo trvat přes měsíc a po každém spuštění tým zkontroluje pomocí snímků z roveru místo, kam přesně byly uloženy. Je totiž možné, že je časem zakryje prach nebo písek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze