Vypuštění družice Sputnik a úmrtí Janis Joplin

stalo se
Vypuštění družice Sputnik a úmrtí Janis Joplin
Fotografie: unsplash.com
  • V dnešním díle si připomeneme úspěšné vypuštění první uměle vytvořené družice Země
  • Sputnik byl vypuštěn 4. října 1957 a o tři měsíce později shořel v atmosféře
  • 4. října zemřela Janis Joplin na předávkování heroinem

Vítejte u dalšího dílu Stalo se, kde si připomínáme historické události. Dnes si povíme něco o vypuštění první umělé družice Sputnik a také o smrti americké zpěvačky Janis Joplin. Začneme rokem 1957, kdy tehdejší Sovětský svaz zahájil takzvaný vesmírný věk tím, že se mu podařilo vypustit na oběžnou dráhu Země první umělou družici Sputnik 1.

Název Sputnik vznikl podle ruského slova satelit. Podle NASA se jednalo o hliníkovou kouli o průměru 58 cm, která na sobě měla připevněny čtyři antény, které měřily 2,4 až 2,9 metru. Sputnik byl vypuštěn 4. října 1957 z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v 22:29 místního času. Sonda vážící 83,5 kilogramu se dostala podle britannica.com nejdále od Země 940 km a nejblíže obíhala 230 km nad Zemí. Zeměkouli oběhla každých 96 minut při rychlosti vyšší jak 45 000 km/h.

Úspěšné vypuštění překvapilo nejvíce Američany, kteří měli v té době za to, že jsou technologicky daleko před Sovětským svazem. Tento úspěch tak vedl k vesmírnému závodu a jak už dnes víme, Sovětský svaz dostal prvního člověka na oběžnou dráhu a USA dostaly prvního člověka na Měsíc. Družice Sputnik postupně ztrácela svoji výšku, až nakonec 4. ledna 1958 vstoupila do atmosféry a shořela.

A nyní se přesuneme do Ameriky, kde se 19. ledna 1943 narodila Janis Joplin. Po škole se v roce 1963 vydala zpívat po texaských klubech a následně se přestěhovala do San Franciska, kde začala její závislost na amfetaminy a alkohol. V roce 1966 se stala zpěvačkou Big Brother and the Holding Company, což byla Hard-rocková kapela, která úspěšně zahrála na festivalu Monterey.

První album skupiny bylo vydáno podle history.com v roce 1968 a neslo název Cheap Thrills. Janis se však brzy oddělila a zahájila sólovou dráhu. Její „nakřáplý“ hlas nebyl tím jediným, který z ní udělal v té době ikonu – propagovala styl „sex, drogy a rokenrol“, kterým byla v té době přední představitelkou. Kromě několika románků pravidelně užívala heroin i alkohol. Její písně jako Piece Of My Heart, Mercedes Benz a jeden z nejznámějších hitů Cry Baby jsou považovány za nadčasové.

mikrofon

V roce 1970 se zasnoubila a vypadalo to, že se usadí. Zároveň dokončovala album Pearl se svojí novou skupinou Full Tilt Boogie Bans. Vše ale ukončila její předčasná smrt, kdy se předávkovala heroinem. Nalezena byla ve svém hotelovém pokoji v Los Angeles poté, co se nedostavila na nahrávání. Podle britannica.com zemřela 4. října 1970 ve svých 27 letech. Patří tedy mezi další umělce, jako jsou Jimi Hendrix, Kurt Cobain, nebo Amy Winehouse, kteří předčasně svůj život ukončili právě v tomto věku.

Album Pearl bylo vydáno posmrtně v roce 1971 a stalo se jedním z nepopulárnějších. Singl Me and Bobby McGee se držel na prvních příčkách hitparád. Její krátký život byl v roce 2015 zdokumentován ve filmu Janis: Little Girl Blue. V roce 1995 byla také uvedena do Rokenrolové síně slávy (Rock and Roll Hall of Fame) a v roce 2005 obdržela cenu Grammy za celoživotní dílo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze