Webbův teleskop bude mít nejlepší infračervenou kameru ve vesmíru

Webbův teleskop bude mít nejlepší infračervenou kameru ve vesmíru
Fotografie: NASA
  • Teleskop bude vypuštěn do vesmíru 24. prosince
  • Ve vesmíru bude zachytávat infračervené záření, které vyzařují hvězdy a planety
  • Observatoř může rozpoznat molekuly vody či oxidu uhličitého

Vesmírný dalekohled od NASA s názvem James Webb Space Telescope je dosud největší vesmírnou observatoří v historii. Jeho vypuštění bylo posunuto z 22. na 24. prosince, jelikož tým vesmírného teleskopu řeší problém s komunikací mezi observatoří a systémem nosné rakety. Za úkol bude mít shromažďovat infračervené světlo ze vzdálených koutů vesmíru pro zkoumání jeho původu, uvedla NASA.

Mnoho kosmických objektů, jako jsou hvězdy a planety, vyzařují infračervené světlo. Webbův teleskop s sebou ponese čtyři infračervené přístroje, které však budou vyzařovat vlastní infračervenou záři. Aby nedošlo ke spuštění detektorů z vlastních tepelných vibrací, musí být přístroj co nejchladnější, a to jen několik stupňů nad absolutní nulou (-273,15 stupňů Celsia). Toho dosáhne teleskop pomocí jednoho ze svých přístrojů – kryochladiče MIRI.


MIRI začne se snižováním teploty asi 77 dní po startu a bude trvat 19 dní, než se teplota sníží na přibližně -266 stupňů Celsia. Ke zchlazení použije helium, které povede trubkou o průměru pouhých 2,5 mm, vyrobenou z pozlacené nerezové oceli. Po startu Webbova teleskopu se bude jednat o přední vesmírnou observatoř, která pomůže řešit záhady o původu našeho vesmíru, dívat se na vzdálené světy okolo jiných hvězd a bude moci také detekovat molekuly, které jsou pro Zemi běžné, jako je voda a oxid uhličitý.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze