Webbův teleskop byl opraven a opět funguje naplno

Webbův teleskop byl opraven a opět funguje naplno
Fotografie: NASA
  • Chybu nahlásil 15. ledna přístroj NIRISS
  • Podle NASA a CSA byla chyba zapříčiněna kosmickým zářením
  • Po restartování začal přístroj opět fungovat naplno

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který vyšel na 10 miliard dolarů (218 miliard korun), už opět funguje v plném provozu. 15. ledna přístroj Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) vykazoval chybu, jeho vědecké využití tak muselo být pozastaveno. Tým několik týdnů pracoval na jeho opravení a nyní NASA oznámila, že teleskop opět pracuje bez omezení.

Na opravě přístroje pracovala kromě NASA i Kanadská vesmírná agentura (CSA), která přístroj do Webbova teleskopu dodala. Bylo zjištěno, že zpoždění komunikace ve vědeckém přístroji bylo zapříčiněno galaktickým kosmickým zářením, které může narušit elektrické systémy. S kosmickým zářením se však setkávají všechny kosmické lodi, při stavbě se s ním tedy počítá.


Inženýři na základě zjištěného důvodu provedli na NIRISS restart a po jeho dokončení přístroj opět vykazoval normální načasování. Aby byla funkčnost přístroje potvrzena, provedlo se 28. ledna testovací pozorování a o dva dny později pak byly výsledky potvrzené. Od 30. ledna je tak NIRISS opět v plném provozu. „Analyzovali jsme všechny možné metody, jak bezpečně obnovit elektroniku. Při provádění operace byly v každém mezikroku prováděny kontroly. Nyní s radostí oznamujeme, že Webbův přístroj NIRISS je opět online a funguje optimálně,“ řekla systémová inženýrka modulu ISIM na Webbově teleskopu Julie Van Campen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze