Webbův teleskop získal cenu Space Foundation Award

Webbův teleskop získal cenu Space Foundation Award
Fotografie: NASA
  • Space Foundation oceňuje každý rok organizace či firmy v oblasti vesmírného průzkumu a objevů
  • Tým Webbova teleskopu obdrží cenu Johna L. „Jacka“ Swigerta, Jr. za výzkum vesmíru
  • NASA již dříve tuto cenu obdržela například za vrtulník Ingenuity na Marsu

Celý tým NASA, který se podílel na vesmírném teleskopu Jamese Webba, byl vybrán pro udělení ceny Johna L. „Jacka“ Swigerta, Jr. za výzkum vesmíru, což je nejvyšší ocenění od Space Foundation, které každoročně oceňuje kosmické agentury, společnosti či konsorcium organizací v oblasti vesmírného průzkumu a objevů. Cena bude předána 17. dubna v rámci vesmírného sympozia Space Foundation.

Teleskop byl vypuštěn do vesmíru 25. prosince 2021 a následovalo několik dalších měsíců, během kterých Webb rozvinul sluneční clonu a rozložil zrcadlové segmenty, jež následně tým pečlivě zarovnal a otestoval. „Tým vesmírného teleskopu Jamese Webba představuje to nejlepší z našeho lidstva a trvalou snahu lépe porozumět vesmíru. Každý nový snímek je novým objevem. Webb je vyvrcholením desetiletí vytrvalosti a kdysi nemyslitelné lidské vynalézavosti, kterou umožnila mezinárodní partnerství. Společně rozvíjíme vesmír a inspirujeme svět,řekl administrátor NASA Bill Nelson.


Ačkoliv se ani nejdražšímu teleskopu na světě nevyhýbají poruchy, jeho přístroje fungují dvakrát lépe, než se očekávalo. Díky jeho přístrojům jsou vědci schopni nahlédnout do raných galaxií, zjistit složení atmosfér exoplanet i studovat vznik hvězd. Kromě jeho schopností dívat se do minulosti přinesl také nové poznatky o planetách v naší Sluneční soustavě. „Během prvního roku provozu otevřela práce a odhalení týmu Webbova teleskopu zcela novou kapitolu znalostí a inspirace, která navždy změní naše životy a historii,“ řekl generální ředitel Space Foundation Tom Zelibor.

Teleskop není jen prací NASA

Na Webbově teleskopu se podílela i Evropská vesmírná agentura a Kanadská vesmírná agentura. „Webb je mezinárodní spolupráce zahrnující skupinu tisíců různých lidí, které NASA uvedla do nové éry vědy světové úrovně a přináší revoluci v našem pohledu na vesmír,“ uvedla Sandra Connelly, zastupující administrátorka pro Science Mission Directorate v NASA. Již v minulých letech NASA dostala toto ocenění, a to například pro tým OSIRIS-REx nebo pro skupinu, která se podílela na vrtulníku Mars Ingenuity.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze