Webbův teleskop nahlíží do galaxií, kde vznikají hvězdy

Webbův teleskop nahlíží do galaxií, kde vznikají hvězdy
Fotografie: NASA, ESA, CSA a J. Lee (NOIRLab)
  • Pomocí přístroje MIRI může nahlédnout skrze prach v galaxiích
  • Hubbleův teleskop nemohl tak detailní pohled poskytnout
  • Díky infračervenému pozorování lze sledovat počáteční tvorbu hvězd

Vesmírný teleskop Jamese Webba dokáže pozorovat vesmír v infračerveném světle, a vidět tak věci, které jsou lidskému oku skryty. Vědci jej nedávno použili na pozorování galaxií, aby mohli sledovat, jak se z plynu a prachu formují nové hvězdy a ovlivňují vývoj celé své galaxie. Celý tým určil celkem 19 spirálních galaxií pro pozorování a Webbův teleskop jich prozkoumal zatím pět – M74, NGC 7496, IC 5332, NGC 1365 a NGC 1433.

Ve viditelném světle se tyto galaxie zdají být slabé, Webbův přístroj Mid-Infrared Instrument (MIRI) však vidí skrze galaxie a odhalil dutiny prachu, které lemují ramena spirál. „Přímo vidíme, jak energie z tvorby mladých hvězd ovlivňuje plyn kolem nich, a to je pozoruhodné,“ uvedl člen týmu Erik Rosolowsky z University of Alberta v Kanadě. Pozorování těchto oblastí bylo před vysláním Webbova teleskopu do vesmíru nemožné, jelikož Hubbleův teleskop neumí vidět v infračerveném světle, oblasti se tak zdály tmavé.

Tým PHANGS strávil roky pozorováním těchto galaxií na optických, rádiových a ultrafialových vlnových délkách pomocí Hubbleova vesmírného teleskopu, Atacama Large Millimeter/Submilimeter Array a Very Large Telescope. Ale nejranější fáze životního cyklu hvězdy zůstaly mimo dohled, protože proces je zahalen v oblacích plynu a prachu,“ řekl člen týmu Adam Leroy. Až Webbův teleskop dokázal vidět skrze prach a ukázal, jak se hvězdy a galaxie vyvíjely v průběhu času.


Webbův teleskop zobrazuje galaxie v tak ostrých snímcích, že vědci mohou provést sčítání tvorby hvězd. To pomůže pochopit jejich formování v galaxiích a vznik dalších generací hvězd – nebo naopak to, proč se již další hvězdy netvoří. Přístroje MIRI a Near-Infrared Camera jsou dle NASA citlivé na emise polycyklických aromatických uhlovodíků, které jsou důležité při vzniku hvězd, právě tyto molekuly byly teleskopem detekovány při pozorování vybraných galaxií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze