WHO: skutečný počet obětí koronaviru se přiblížil k 15 milionům

WHO: skutečný počet obětí koronaviru se přiblížil k 15 milionům
Fotografie: unsplash.com
  • Oficiální počet hlášených úmrtí od ledna 2020 do konce roku 2021 je 5,4 milionů
  • Indie oficiálně uvedla pouhých 480 tisíc úmrtí

Nová zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje, že s onemocněním COVID-19 zemřelo třikrát více lidí, než ukazují oficiální údaje. Organizace spojených národů (OSN) ve čtvrtek uvedla, že do konce loňského roku je s onemocněním spojeno více než 14,9 milionů úmrtí. To je o 13 % více, než je oficiálně nahlášeno.


Oficiální počet úmrtí přímo spojených s virem v období od ledna 2020 do konce roku 2021 je 5,4 milionů. Světová zdravotnická organizace do počtu obětí počítá také ty, kteří neměli přístup ke zdravotní péči z důvodu zahlcení nemocnic během největších vln. Polovina z dosud nezapočítaných úmrtí byla pouze v Indii. Podle nové zprávy tam v důsledku pandemie zemřelo 4,7 milionů osob. Indická vláda však uvedla počet obětí za dva roky pandemie daleko nižší, pouze 480 tisíc úmrtí.


„Je to tragédie. Je to ohromující číslo a je důležité, abychom uctili ztracené životy a abychom dohnali politiky k odpovědnosti. Pokud nebudeme znát skutečné počty úmrtí, promeškáme příležitost, jak se lépe připravit na budoucí pandemie,“ uvedla pro bbc.com doktorka Samira Asma z datového oddělení WHO.

Kromě Indie patří mezi země s větším počtem obětí také Pákistán, Rusko, Indonésie, Amerika, Brazílie, Mexiko a Peru. Nejvíce se od výsledků WHO liší nahlášený počet v Africe, kde bylo obětí 11,6× více. V Indii pak byl počet obětí 9,9krát vyšší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze