Čína bude mít už brzy znovupoužitelnou raketu. Testy motoru dopadly úspěšně

Čína bude mít už brzy znovupoužitelnou raketu. Testy motoru dopadly úspěšně
Fotografie: CMSE
  • Doposud Čína využívala rakety, které částečně shořely v atmosféře a poté dopadly zpět na Zem
  • Před několika dny proběhl úspěšně test nové generace motoru, který bude využíván u znovupoužitelných raket
  • Čína je chce využívat jak pro lety na vesmírnou stanici, tak i na Měsíc

Čína doposud pro své cesty do vesmíru využívala rakety, které se neuměly vrátit jako například Falcon 9 od SpaceX. Poté, co část shořela v atmosféře, se nekontrolovatelně zřítily zpět na Zem. Čína nyní postavila znovupoužitelný raketový motor a před několika dny ho i otestovala. 130tunový motor prošel zážehovou zkouškou, Čína tak bude mít novou generaci nosných raket, které jí umožní zlepšit přístup do vesmíru.

Znovupoužitelné rakety mají více výhod


Využívání znovupoužitelných raket je nepochybně levnější variantou než ke každému startu postavit novou, navíc se tak může zkrátit doba mezi jednotlivými starty. Motor testovala společnost Academy of Aerospace Propulsion Technology, což je dceřiná společnost China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), která vyrábí rakety Dlouhý pohod. Hlavní motor je poháněn směsí kerosinu a kapalného kyslíku a jedná se o vylepšenou verzi motorů, které jsou využívány na raketách Dlouhý pochod. Motor by měl zajistit až 10 startů a přistání.


CASC chce začít rakety využívat pro dopravu na vesmírnou stanici Tiangong, která je nyní plně dostavěná a měla by být trvale obydlena stejně jako Mezinárodní vesmírná stanice. Astronauti na ní budou pobývat vždy okolo šesti měsíců. Nejde však jen o přepravu lidí, ale také je potřeba na vesmírnou stanici neustále dovážet zásoby pro posádku a nové experimenty.

Na letový test si však ještě několik let počkáme. CASC podle space.com plánuje let nové znovupoužitelné rakety v roce 2026 a do roku 2030 chce Čína přistát na Měsíci. To je sice o několik let později, než plánuje NASA s misí Artemis III, ale i tak je to vcelku optimistický plán.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze