Globální oteplování má negativní vliv na kvalitu spánku

Globální oteplování má negativní vliv na kvalitu spánku
Fotografie: unsplash.com
  • Průměrný člověk přijde o 44 hodin spánku ročně
  • Lidé budou i nadále přicházet o spánek, protože se planeta stále otepluje
  • Nejvíce je ovlivněn spánek žen, osob starších 65 let a lidí z chudších zemí
  • Lidé se nedokáží přizpůsobit teplejším nocím

Dosud největší studie ukázala, že rostoucí teploty způsobené klimatickou krizí špatně působí na spánek lidí po celém světě. Kvalitní spánek je zásadní pro zdraví a pohodu lidí. Globální oteplování zvyšuje noční teploty. Dokonce více než ve dne, takže je těžší spát.

Analýza odhalila, že průměrný člověk přijde o 44 hodin spánku za rok. To vede k 11 nocím s méně než sedmi hodinami spánku. Sedm hodin spánku je přitom minimum pro dostatečný odpočinek během noci. Lidé budou i nadále přicházet o čas strávený spánkem, protože se planeta stále otepluje. Některé skupiny lidí méně hodin spánku ovlivňuje více než jiné.


Výzkumníci použili data z náramků určených ke sledování spánku. Ty používalo 47 tisíc lidí ze 68 zemí světa. Oteplení o jeden stupeň Celsia zkrátilo dobu spánku o čtvrtinu více ženám než mužům. Lidé starší 65 let přišli o dvojnásobek svého času stráveného spánkem oproti ostatním. A lidem v chudších zemích se zkrátila doba spánku trojnásobně oproti zbytku světa.

Předchozí studie ukázaly, že rostoucí teploty poškozují zdraví, včetně zvýšeného počtu infarktů, sebevražd a krizí psychického zdraví, stejně jako snížení schopnosti pracovat. Tyto problémy může způsobovat i nekvalitní spánek. Výzkumníky znepokojuje hlavně to, že se lidé nedokáží přizpůsobit teplejším nocím. „Pro většinu z nás je spánek důležitou součástí naší každodenní rutiny. Spánkem strávíme téměř třetinu našeho života. Ale roste počet lidí, kteří v mnoha zemích světa nespí dobře,“ uvedl pro theguardian.com vedoucí výzkumu Kelton Minor.


Studie publikovaná v odborném časopise One Earth analyzovala údaje o spánku a počasí během let 2015 až 2017. Výsledky ukázaly, že vyšší teploty omezují spánek tím, že oddalují jeho nástup. Lidské tělo se v noci potřebuje ochladit, když usíná, ale při vyšších teplotách to není tak snadné. Vliv teplejších nocí na spánek vědci pozorovali ve všech zemích, které byly zahrnuty do studie.

Ženský spánek je oteplováním ovlivněn z toho důvodu, že ženy mají více podkožního tuku, a proto se jejich tělo ochlazuje déle. Starší lidé všeobecně v noci méně spí a mají horší regulaci tělesné teploty. Lidé v chudších zemích zase mají horší přístup k různým možnostem ochlazení, jako jsou okenice, ventilátory nebo klimatizace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze