Zemřel Richard Truly – administrátor NASA a jeden z prvních pilotů raketoplánu

Zemřel Richard Truly – administrátor NASA a jeden z prvních pilotů raketoplánu
Fotografie: NASA
  • Astronaut NASA zemřel v 86 letech
  • Mezi prvními pilotoval raketoplán Columbia a následně letěl i s raketoplánem Challenger
  • V roce 1989 byl jmenován administrátorem NASA

Astonaut NASA Richard „Dick“ Truly zemřel 27. února ve věku 86 let. „Během svých desetiletí služby – námořnictvu, NASA, své zemi – Richard pozdvihl stále vyšší lidskou snahu poznat neznámé a dosáhnout nesplnitelného snu. Byl osobním přítelem a rádcem mnoha z nás,“ uvedl podle collectspace.com administrátor NASA Bill Nelson.

Budoucí astronaut NASA se narodil 12. listopadu 1937. Po ukončení studia vstoupil do amerického námořnictva, kde se stal námořním pilotem a létal na F-8. Sloužil také jako instruktor na pilotní škole leteckého výzkumu amerického letectva.

Truly poprvé letěl do vesmíru v roce 1981 a byl jedním ze čtyř vybraných astronautů, kteří otestovali raketoplán Columbia. Před tímto letem se také podílel na testování raketoplánu Enterprise, který sloužil jako prototyp pro budoucí kosmické lodě. Jejich mise prokázala, že je raketoplán znovupoužitelný a je schopný používat robotické rameno Canadarm.


Do vesmíru se následně vrátil o rok a půl později, kdy letěl jako velitel raketoplánu Challenger v rámci mise STS-8. S raketoplánem se společně s posádkou vrátil 5. září 1983 a tím i ukončil svoji kariéru vesmírných letů. Celkově obletěl 135krát Zemi a ve vesmíru strávil 8 dní, 7 hodin a 21 minut. Po tomto letu Truly odešel z NASA, ale následně se vrátil po katastrofě v roce 1986, kdy raketoplán Columbia explodoval a všech sedm lidí na palubě zemřelo. Sloužil jako přidružený správce vesmírných letů a snažil se o obnovení letů raketoplánů.

V roce 1989 byl jmenován administrátorem NASA. Jeho hlavní náplní bylo prodloužení životnosti raketoplánů a výstavba Mezinárodní vesmírné stanice. V únoru 1992 byl funkce zbaven, a to nejspíše pro jeho rozsáhlé projekty. NASA mu udělila medaili za vynikající vedení NASA, dvě medaile za výjimečné služby NASA a dvě medaile za kosmický let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze