5 jednoduchých způsobů, jak zlepšit své duševní zdraví

5 jednoduchých způsobů, jak zlepšit své duševní zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Zkuste zlepšit svoji psychiku lehkým protažením, procházkou v přírodě nebo delším spánkem
  • Nebo si dopředu naplánujte, na co se můžete těšit

Někteří lidé pociťují během zimy zhoršení duševního zdraví. Vyhledání odborné pomoci může být pro některé náročné. Ale pokud jde o péči v obecném smyslu, je toho hodně, co můžeme udělat, abychom podpořili naši duševní a emocionální pohodu. A nemusíme ani vyhledávat odbornou pomoc. Pojďme se podívat na 5 jednoduchých způsobů, jak zlepšit svoji psychiku.

1. Protažení vděčnosti

Udělejte si čas na protažení celého těla a spojte to s něčím duševně osvěžujícím. „Protáhněte vaše ruce a myslete na jednu věc, díky které se budete cítit vděční,“ uvedla pro independent.co.uk psycholožka Audrey Tang. „Protáhněte si nohy a myslete na osobu, za kterou jste vděční. Poté vyklepejte všechny části těla a myslete na jednu věc, na kterou se dnes těšíte. Protahujte se každý den a poté pocítíte pozitivní změny.“

2. Jděte ven a hýbejte se

Možná to zní jako klišé, ale podle Audrey Tang se budete cítit lépe, když půjdete do přírody, než když se budete procházet v betonové džungli. A když už jste venku, je důležité dělat nějakou fyzickou aktivitu, ať už je to již zmíněná chůze nebo běh či jen pouhé protažení.

Fitness expertka Laura Williams upozorňuje na to, že různé typy cvičení mohou fungovat různými způsoby, aby zlepšily naši duševní a emocionální pohodu. „Cvičení v pomalejším tempu nám může pomoci uvolnit se a cítit se více odpočatí, zatímco intenzivnější cvičení nám může pomoci cítit více energie,“ dodala Laura Williams.


3. Naplánujte si, na co se můžete těšit

Podle Audrey Tang je velice důležité vědět, že se máte na co těšit. „Naplánujte si setkání s přáteli, třeba jen na kávu. Hned se budete mít na co těšit.“

4. Buďte kreativní

Psycholožka také doporučuje najít si nějakou kreativní činnost, která vás bude bavit. Nemusí to být pouze o psaní poezie nebo malování. Můžete například vyzkoušet nový účes do práce nebo popustit uzdu své fantazii při oblékaní.

5. Nezapomínejte na spánek

„Lidé se cítí mnohem lépe, když spí osm nebo více hodin během noci. Podívejte se na svou spánkovou hygienu, používejte tmavé závěsy, po poledni žádný kofein. Zkuste se zaměřit na váš spánek a budete se cítit lépe,“ uvedla Dr. Marianne Trent.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze