5 tipů, jak dodržet novoroční předsevzetí

5 tipů, jak dodržet novoroční předsevzetí
Fotografie: unsplash.com
  • Dávejte si taková předsevzetí, která můžete splnit
  • Pokud jich máte více, plňte je postupně
  • Odměňujte se i za malé pokroky, které vedou k velkým změnám

Patří mezi ty, kteří si dávají novoroční předsevzetí, ale se splněním máte už tak trochu potíže, a tak si jej dáváte další rok znovu a znovu? Pokud nemáte dostatečnou vůli, která by vás poháněla dopředu, možná je načase zvolit menší cíle, které se vám budou plnit lépe a popostrčí vás pak k ještě lepším výsledkům. A je jedno, jestli jste se rozhodli zhubnout, začít si spořit, přestat kouřit, méně pracovat, nebo třeba začít pravidelně cvičit. Jak si tedy nastavit předsevzetí tak, aby bylo splnitelné?

Určete si konkrétní cíle

Pokud si řeknete, že od 1. ledna budete více cvičit a začnete si spořit na horší časy, není to nijak závazné, jelikož jste si neurčili cíl. Je tedy potřeba si přesně určit hranici, které chcete dosáhnout. Chcete začít cvičit? Určete si, kolikrát týdně a jak dlouho budete cvičit. Pokud si chcete začít spořit, udělejte si zvláštní obálku ve svém bankovnictví a nastavte trvalý příkaz tak, aby celková hodnota byla na konci roku taková, jakou jste si určili.

Nedávejte si příliš mnoho předsevzetí

Ačkoliv byste nejspíše chtěli všechno a hned změnit, bohužel to tak nefunguje. Podle verywellmind.com je důležité, abyste se zaměřili nejlépe pouze na jeden cíl, kterého chcete dosáhnout. I když se totiž bude jednat o malý cíl, posílí vaši víru v sebe sama, což vás posune dále. Pokud si chcete dát více jak jedno předsevzetí, udělejte to tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Nejdříve splňte jedno a pak teprve začněte pracovat na druhém.

Připravte se na možné překážky

To, co si plánujete dnes, nemusí platit zítra. Za rok se toho může hodně stát a vy to většinou neovlivníte. Pokud onemocníte, nebudete moct cvičit, nebo přijdete o práci a nebudete moci odkládat finance bokem. To všechno by vás ale mindtools.com nemělo odradit od pokračování, jakmile se věci opět dají do normálu. Pro tyto případy si tedy naplánujte, jak chcete postupovat, aby vaše předsevzetí jen tak „nevyšumělo“.

Dopřejte si pochvalu a odměnu

I když jste ještě nedosáhli cíle, je důležité se umět pochválit za to, že se posouváte. Už měsíc nekouříte? Oslavte to zmrzlinou, nebo třeba návštěvou kina. Jak uvádí health.harvard.edu, je také důležité najít si podobné skupiny na sociálních sítích, kde se lidé navzájem podporují a dávají si rady. Nebojte se pochválit i za malé cíle, protože ty dělají ty velké.

Deník pro zapisování výsledků

Nedělejte stejné chyby jako v minulosti

Pokud jste si v minulosti už několikrát dali předsevzetí, že zhubnete 10 kg, ale nikdy se vám to nepodařilo, popřemýšlejte, proč se tak stalo. Nejspíše jste na začátku „přepálili start“, kdy jste drželi drastickou dietou, která je dlouhodobě neudržitelná. Místo toho zkuste vynechat, nebo omezit sladké, smažené a jíst například menší porce a více si vařit. A to stejné platí u všech předsevzetí – pokud začnete zhurta, o to rychleji ztratíte vůli s výdrží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze