Alibaba Group

Tajemství nejúspěšnějších společností
Alibaba Group
Fotografie: Alibaba
  • Čínský gigant se snaží usnadnit celosvětové obchodování
  • Jedná se o jednu z největších společností na světě
  • Mezi její dceřiné společnosti patří AlliExpress, TaoBao a Tmall

O AlliExpressu slyšel snad každý. Většina z nás si na tomto internetovém obchodu i něco koupila, a to pravděpodobně za velmi nízkou cenu. Dnes se proto podíváme na čínskou společnost Alibaba Group, která je mimo jiné mateřskou společností právě výše zmíněného AlliExpressu.

Alibaba Group

Struktura společnosti

Základní myšlenkou Alibaba Group je sdružování prodejců, kteří své produkty nabízejí na jednom místě – čili na jednom z internetových obchodů spadajících pod tuto společnost. Čínský gigant nabízí stovky milionů produktů z více jak 40 různých odvětví. Proto se jedná nejen o jeden z největších internetových obchodů, ale také o jednu z největších společností na světě.

Historie a zásadní milníky

Společnost Alibaba Group byla založena v roce 1999 s cílem prosadit malé podniky do celého světa. Na jejím počátku stálo 18 zakladatelů v čele s bývalým učitelem angličtiny Jackem Maem. Jeden z největších zasilatelských obchodních řetězců světa – Amazon – své podnikání nastartoval v garáži amerického programátora a zakladatele Jeffa Bezose. Společnost Alibaba Group své kořeny zapustila podobně, tedy v bytu Jacka Maeho.

Dceřiných společností má Alibaba Group opravdu hodně. Jako první se rozjela anglická internetová stránka a obchodní B2B platforma Alibaba.com, která se stala globálním velkoobchodním tržištěm. Poté se společnost přesunula i na čínský trh s internetovým webem, který je v dnešní době známý jako 1688.com. V roce 2000 získala společnost 25 miliónů dolarů od investorů a pozitivní cash flow měla již po třech letech působení.

V roce 2003 byla založena čínská internetová aukční síň Taobao, kterou můžeme připodobnit k ebay.com. O pět let později společnost spustila také čínskou B2C platformu Tmall.

Další B2C platformou se stal internetový obchod AlliExpress, jenž vznikl v roce 2010 a na kterém najdeme téměř vše. Proslulý je právě díky širokému sortimentu a nízkým cenám. Na internetovém tržišti pořídíme elektroniku, šperky, hračky, bytové doplňky a různé vychytávky.

AlliExpress

AlliExpress je populární i v ČR. Oblíbeným segmentem jsou například kryty na mobily nebo domácí potřeby. Protože spadá pod Alibabu, lidé ví, že se nejedná o podvodný čínský e-shop. Rizika při nákupu jsou tedy minimální, i přestože se mnoho lidí nákupů v zahraničí obává, starosti jsou v tomto případě opravdu zbytečné.

Mezi dceřiné společnosti dále patří Alimama, Alibaba Cloud, Lazada, Cainiao Network, Youku, Freshippo, Ele.me a DingTalk. Společnost se v průběhu let dostala od internetového prodeje až ke cloud computingu, finančnímu poradenství, logistice, lokálním službám, digitálním médiím a zábavě.

Jack Ma, spoluzakladatel společnosti Alibaba Group

Čínský podnikatel Jack Ma je jedním z nejbohatších Číňanů planety. Post výkonného předsedy zastával dvacet let a 10. září 2019 odstoupil, aby se více věnoval filantropii a podpoře vzdělání. Svou kariéru nastartoval jako učitel angličtiny a společnost Alibaba Group s přáteli založil s minimem zkušeností.

Jack Ma
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze