Animáky nejen pro děti I.

To nejlepší z HBO GO
Animáky nejen pro děti I.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na pohádky Disney, které zaujmou nejen děti
  • Na animáky se podíváme i v příštích týdnech

HBO GO má širokou nabídku pro naše nejmenší. Dnes se podíváme na pohádky Disney, které zaujmou nejen děti, ale také dospělé. A protože je nabídka opravdu velká, zdržíme se u tohoto žánru déle.

V hlavě (Inside Out)

Americký animovaný film od Pixar Animation Studios. Snímek režírovali Pete Docter a Ronnie Del Carmen, kteří se také podíleli na scénáři. Film získal mnoho nominací a některé z nich také proměnil. Získal například Zlatý glóbus za nejlepší animovaný film. Premiéra proběhla 18. května 2015.

Riley s rodiči se musí přestěhovat do San Francisca, kde nikoho nezná. Navíc je zrovna ve věku, kdy je pro ni těžké, že ztratila kamarády, původní domov i hokejový tým, ve kterém hrála. Každý z nás, i Riley, má emoce (Radost, Strach, Hněv, Znechucení a Smutek). Emoce žijí na Hlavním velitelství, odkud pomáhají Riley zvládat všechny nástrahy života.

První školní den Radost naplánuje, aby si Riley našla nové kamarádky a byla spokojená. Radost řekne Smutku, aby se držela dál. Smutek se ale začne nudit a dotkne se klíčové vzpomínky, která se ze šťastné promění na smutnou. Radost se snaží vzpomínku zachránit, ale Smutek se dotkne i ostatních. Radost jí je sebere, ale jak se o ně přetahují, tak je vysaje vysavač i se vzpomínkami. Radost a Smutek musí najít cestu zpět na velitelství a zachránit její osobnost.

Zajímavosti

  • Tvůrci vybírali z 27 emocí. Kromě vybraných pěti chtěli do snímku ještě přidat Pýchu, Překvapení a Důvěru.
  • Na výrobě filmu se podíleli i psychologové a jiní odborníci, aby dokázali, co nejlépe ukázat dětské emoce.
  • Tlačítka na ovládacím pultu mění barvy podle toho, která emoce ho zrovna používá.

V hlavě dokonale ukazuje, jak se nám mohou měnit emoce a jak rychle se nám dokáží měnit myšlenky v hlavě. Je to velmi zajímavé téma, které Pixar dokázal zpracovat tak, aby byl film naučný a zároveň zábavný pro děti + zaujal dospělé diváky. Přála jsem si pokračování, ale bohužel se ho nejspíš nedočkáme.

Vzhůru do oblak (Up)

I animák Vzhůru do oblak je z produkce Pixar Animation Studios. Snímek režíroval také Pete Docter. S ním se na scénáři podílel Bob Peterson a Thomas McCarthy. Byl prvním animovaným filmem, který měl premiéru při zahájení Festivalu v Cannes. Získal Oscara za nejlepší hudbu a za nejlepší animovaný film. V Česku byl uveden do kin 20. srpna 2009.

Carl Fredricksen už jako malý kluk snil o tom, že prozkoumá celý svět. Potkává dívku Ellie, která má stejný sen. Zamilují se, vezmou se a vybudují společný domov. Jak čas plyne, oba zapomenou na jejich sen o velké cestě. Když se Carl rozhodne, že svoji ženu do Jižní Ameriky vezme, Ellie onemocní a umře. K tomu všemu je ještě donucen se vystěhovat z domu. Místo toho se ale rozhodne splnit slib, který dal své ženě.

Ke střeše domu přiváže tisíce balónků nafouknutých heliem a vzlétne. Po odletu zjistí, že necestuje sám. Na verandě najde malého skauta Russella, který neměl ani tušení, co se chystá. Společně se dostávají do Jižní Ameriky, kde na ně čeká nejedno překvapení.

Zajímavosti

  • Vzhůru do oblak je prvním 3D filmem od Pixaru.
  • Tvůrci uvádějí, že k domu bylo přivázáno 20 622 balónků. Byla to pro filmové studio nejnáročnější animace, kterou do té doby vytvořilo
  • Je to teprve druhý animovaný film, který byl nominován na Oscara za nejlepší film. Prvním byl v roce 1991 snímek Kráska a zvíře.

Na animované filmy od Pixaru je prostě radost se dívat. V tomto případě ale musím říct, že mě více zaujala první polovina snímku. Navíc si myslím, že tématem není určen pro menší děti, nemusely by děj úplně pochopit. Na druhou stranu je určitě zaujmou mluvící psi a legrační pták Kevin.

Úžasňákovi (The Incredibles)

I Disney má své superhrdiny. Úžasňákovi jsou animovaná rodinná komedie, ke které napsal scénář a režíroval jej Brad Bird. Je to šestý film studia Pixar Animation Studios. I tento snímek získal Oscara. Konkrétně za nejlepší animovaný film a nejlepší střih zvuku. Získal také kladné hodnocení kritiků. Premiéra proběhla 27. října 2004. V roce 2018 přišlo do kin pokračování, které má HBO GO v nabídce také.

Bob Parr (Pan Úžasňák) býval jedním z nejznámějších superhrdinů. Oženil se s Helen, která byla známá jako Elastička. Nyní pracuje jako likvidátor škod v pojišťovně a jeho žena se doma stará o tři děti. Před 15 lety kvůli několika nešťastným událostem museli všichni superhrdinové skončit se svojí profesí. Bob se chce ale ke kariéře superhrdiny vrátit.

Jednoho dne mu přijde tajná zpráva, která mu přikazuje splnit tajný úkol. Nějaký čas žije dvojí život, protože nikomu o svých tajných misích neřekl. Bob ale zjistí, že pracuje pro kluka, který se mu chce celou dobu jen pomstít. Během toho jeho žena zjistí, co se děje, a vydává se i s dětmi Boba zachránit.

Zajímavosti

  • Úžasňákovi žijí ve městě Metroville. Je to kombinace názvů měst Metropolis a Smallvile. V těchto městech vyrůstal a žil Superman.
  • Úžasňákovi byli prvním animovaným filmem Pixaru, ve kterém jsou hlavními postavami lidé.

Už si ani nevzpomínám, kdy jsem viděla Úžasňákovi poprvé. Snímek odkazuje na několik akčních a sci-fi filmů, například Supermana, Jamese Bonda a další. I když premiéra proběhla před 18 lety, já se na tuto rodinku superhrdinů ráda kdykoli podívám znovu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze