Astronaut NASA oslaví rok pobytu na ISS. Překonal předchozí rekord

Astronaut NASA oslaví rok pobytu na ISS. Překonal předchozí rekord
Fotografie: NASA
  • Na ISS odletěl společně s dvěma kosmonauty 21. září minulého roku
  • Překonal tak rekord Marka Vande Heia, který žil na ISS 355 dní, 3 hodiny a 45 minut
  • Jde pouze o americký rekord, ruští kosmonauti již byli ve vesmíru déle jak rok

Astronaut NASA Frank Rubio včera večer překonal dosavadní rekord jeho kolegy Marka Vande Heia, který strávil na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) při jednom pobytu 355 dní, 3 hodiny a 45 minut. Rubio se tak zapsal jako Američan s nejdelší vesmírnou misí v historii USA. Původně však takové plány astronaut neměl, kvůli poškození kapsle Sojuz se ale jeho pobyt prodloužil.

Frank Rubio odstartoval k ISS v ruské kosmické lodi Sojuz 21. září minulého roku společně s kosmonauty Roskosmosu Sergejem Prokopjevem a Dmitrijem Petelinem. Posádka se měla vrátit zpět na Zemi po půlroční misi, tedy po stejné době, jako se vracejí mise Crew s kapslí od SpaceX. V rámci dohody o výměně sedadel byl Rubio vybrán jako třetí člen posádky. Že se nejspíše nevrátí domů za šest měsíců zjistili astronauti 14. prosince, kdy z kapsle Sojuz, která je měla dopravit na Zemi, unikala chladící kapalina. Vzhledem k vypuštěnému množství se kapsle nestala pro lidskou posádku bezpečnou a Roskosmos začal hledat řešení.

V únoru byla vypuštěna prázdná kapsle Sojuz, která se připojila k ISS a zároveň byla vyslána na Zemi poškozená kapsle. Posádka však musí počkat, než bude k dispozici další Sojuz, který přiveze kosmonauty a astronauta. „Je pro mě ctí, že mohu být považován za jednoho z lidí, kteří stráví rok ve vesmíru. A tento rekord bude určitě brzy znovu překonán,“ uvedl podle space.com Rubio v rozhovoru.


Jedná se však o rekord pouze z americké strany. Prokopjev ani Petelin nebudou prvními ruskými kosmonauty, kteří žili ve vesmíru déle jak rok. Jsou sice první, kteří strávili rok na vesmírné stanici, ale předchozí kosmonauti byli více jak 365 dní na první vesmírné stanici Mir. Světový rekord doposud drží Valerij Poljakov, který byl na oběžné dráze při jedné misi 437 dní. Oba kosmonauti a astronaut by se měli vrátit nejdříve 27. září – už nyní je tedy jasné, že Rubio ve vesmíru stráví nejméně 371 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze