Astronomové potvrdili dalších 59 exoplanet. Některé jsou obyvatelné

Astronomové potvrdili dalších 59 exoplanet. Některé jsou obyvatelné
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Během čtyř let provedli na 20 tisíc pozorování 362 hvězd
  • 12 planet by mohlo být potencionálně vhodných pro život, 8 z nich se nachází v obyvatelné zóně
  • Vylepšení projektu přinese ještě detailnější pozorování, včetně určení atmosfér

Exoplanet bylo objeveno už přes 5 000 a další tisíce se stále potvrzují. Na konci února byl Institutem astrofyziky v Andalusii potvrzen objev dalších 59 exoplanet. Astronomové je mohli potvrdit na základě 20 000 sledování mezi lety 2016 až 2020, kdy se zaměřili na 362 blízkých studených hvězd. Všechny potvrzené exoplanety se od nás nacházejí asi 65 světlených let a obíhají kolem červených trpaslíků.

Vědci našli nové exoplanety díky projektu CARMENES, který se zaměřuje na planety podobné Zemi, včetně superzemí. CARMENES je zároveň i název nástroje, který je nainstalován na observatoři Calar Alto ve Španělsku. Díky tomu bylo potvrzeno šest planet podobných Jupiteru, 10 podobných Neptunu a 43 superzemí nebo exoplanet podobných Zemi. 12 z nich by podle earthsky.com mohlo být potencionálně obyvatelných pro jakoukoliv formu života a nejméně osm z nich se nachází v obyvatelné zóně, takže by se na nich mohla nacházet voda v kapalném stavu.

Abychom mohli určit existenci planet kolem hvězdy, pozorujeme ji minimálně 50krát. Přestože již bylo zveřejněno první kolo dat, aby k nim měla vědecká komunita přístup, pozorování stále probíhají,“ uvedl vedoucí autor Ignaci Ribas. Projekt studuje hvězdy i jejich planety ve viditelném spektru i infračerveném světle. Díky vysokému rozlišení také mohou zjistit, jakou má daná exoplaneta atmosféru, nebo zda ji vůbec má.


Vylepšení přístroje přinese více detailů

Vědci nyní pracují i na vylepšení projektu, aby byl přístroj přesnější, zejména pak v infračerveném vidění. CARMENES-PLUS bude schopný rozšířit hledání kamenných exoplanet a lépe charakterizovat jejich atmosféry. To například dokáže Webbův teleskop, který je schopný detekovat jednotlivé prvky v atmosféře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze