Crew-6 odletí k ISS na konci února

Crew-6 odletí k ISS na konci února
Fotografie: NASA
  • Nejdříve je start naplánován na 26. února
  • Mise Crew-6 se bude skládat ze dvou astronautů NASA, jednoho ze SAE a kosmonauta z Roskosmosu
  • Posádka odstartuje z Kennedyho vesmírného centra pomocí rakety Falcon 9

Mise Crew-6 od společnosti SpaceX se pomalu chystá na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Nejdřívější datum je naplánováno na 26. února. NASA pobyty na ISS bere také jako přípravu pro budoucí lety na Měsíc. „Vesmírná stanice je pro Artemis zkušební základnou,“ řekl pilot Crew-6 Warren „Woody“ Hoburg pro space.com. Dále uvedl, že těsně po příletu budou dělat několik experimentů, které budou souviset s výzkumem Měsíce.

Na ISS se vydají, jak je u SpaceX zvykem, čtyři astronauti. Velitelem mise bude Stephen Bowen (NASA), Woody Hoburg (NASA) bude sloužit jako pilot a Sultan Al Neyadi (Spojené arabské emiráty) a kosmonaut z Roskosmosu Andrej Feďajev budou v této misi jako specialisté. Startovat budou z Kennedyho vesmírného centra na Floridě na raketě Falcon 9. Velitel mise má za sebou již tři mise v raketoplánu, a to v letech 2008 až 2011 a chce se také zúčastnit některé z misí Artemis.

Sultan Al Neyadi bude prvním astronautem Spojených arabských emirátů (SAE), který podnikne dlouhodobou misi na ISS. Stane se tak na základě dohody o výměně sedadel mezi společností Axiom Space, vesmírným střediskem Mohammeda bin Rašída a vesmírnou agenturou Spojených arabských emirátů. Na ISS již astronaut ze SAE pobýval, a to v roce 2019, kdy ji navštívil Hazza Al Mansoori na 8 dní.


Kosmonaut z Roskosmosu Andrej Feďajev bude také nováčkem ve vesmírném prostředí. Jeho místo v kapsli od SpaceX je zajištěno dle dohody o výměně sedadel mezi NASA a Roskomosem. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se ale spolupráce na misích Artemis nepředpokládá. Rusko navíc nyní spolupracuje s Čínou na měsíční základně. Začíná tak velmi podobný závod jako v 60. letech minulého století, kdy se jednotlivé státy předháněly, kdo dříve přistane na Měsíci. Teď však nepůjde o přistání, ale o vybudování základny pro její trvalé obývání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze