Bezlepkové potraviny nejsou vždy tou zdravější formou stravování

Vyvracíme nejčastější mýty
Bezlepkové potraviny nejsou vždy tou zdravější formou stravování
Fotografie: unsplash.com
  • Lepek je pro většinu lidí neškodný a jeho neoblíbenost pravděpodobně pramení z pečiva
  • Bezlepkové pečivo ale často obsahuje více tuků a cukrů
  • Pokud člověk netrpí celiakií, není důvod ze svého jídelníčku lepek vyřadit

V dnešním díle o vyvracení zažitých mýtů se podíváme na potraviny. Přesněji na bezlepkové výrobky, které byly původně určeny lidem s celiakií, tedy s nesnášenlivostí lepku. Dnes jsou ale tyto potraviny vyzdvihovány jako zdravá forma stravování a možnost, jak shodit nějaké to kilo. Lepek je v dnešní době démonizován jako něco, co zalepuje střeva a co se těžko tráví. Není to ale tak úplně pravda. Pečivo lidé jedli už od pradávna, a ačkoliv měli daleko více fyzické námahy, neznamená to, že dnes se musíme lepku a potravinám, které ho obsahují, vyhýbat. Jak to tedy s lepkem je?

Co je vlastně lepek?

Jedná se o zásobní bílkovinu pšenice, žita a ječmene. Obsahuje dva proteiny – gliadin a glutenin. Pokud spojíte lepek s vodou, vytvoříte kompaktní sloučeninu, která se hnětením zlepšuje a elastizuje. Klasicky si stačí představit těsto, které postupným hnětením dostává hladký tvar a můžete jej následně rozválet či roztáhnout, aniž by se roztrhlo.

Jestliže je člověku diagnostikována celiakie, jedná se podle healthline.com o autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět sliznice tenkého střeva. Nemocní pak mají takzvané hladké střevo, jelikož jim chybí klky a mikroklky. Pokud pociťujete po požití lepku střevní potíže jako jsou nadýmání, bolest břicha, průjem, nechutenství, ale také snížení hmotnosti, pak je vhodné vyhledat lékaře, který může celiakii případně diagnostikovat.

Proč není lepek tak špatný?

Lepek je součástí mnoha potravin. Jeho špatná pověst pravděpodobně pramení z bílého pečiva, které je v dietách vždy strašákem a považuje se za prázdné kalorie – tedy že tělu nic prospěšného nedodá. Pokud si ale koupíte celozrnné pečivo, nebo pečivo s nejrůznějšími semínky, pak neuděláte nic špatně.

Chléb

Drželi jste někdy bezlepkovou dietu a cítili jste se po ní například méně unavení, nebo jste zaznamenali zlepšení nálady? Pak je to pravděpodobně změnou stravy jako takové, ne vynecháním lepku. Stačí přestat jíst ultrazpracované potraviny a do jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu a výsledek je do pár dnů znát. Zdravější jídla také podporují správné zažívání a eliminuje se tak pocit nadýmání či těžkosti v žaludku. Samozřejmě vynechání lepku může mít na zlepšení trávení vliv, ale ne zase tak velký, jak se snaží někteří odborníci tvrdit.

Bezlepkové potraviny nemusí být zdravější

Pokud volíte v obchodě raději bezlepkovou variantu, u některých výrobků je to spíše na škodu. Tady je potřeba číst složení, a pokud si nejste jisti, co je lepší, porovnejte si bezlepkovou a normální variantu. Možná se budete divit, která z nich má v konečném důsledku více kalorií. A to nemluvíme o ceně, která je prakticky vždy vyšší.

Jak uvádí uhhospitals.org, mnoho potravin obsahující lepek, je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Pokud se sníží příjem vlákniny, může to u člověka způsobit zácpu. Bezlepkové výrobky jsou často obohacovány o cukry a tuky, což je v případě diety a snaze stravovat se zdravěji kontraproduktivní.

Je důležité připomenout, že pokud chce někdo vytvořit náhražku za potravinu s lepkem, je potřeba lepek něčím nahradit, aby si potravina zachovala tvar, chuť i trvanlivost. Pokud vám tedy lepek nedělá zle, nevynechávejte ho z jídelníčku – vybírejte potraviny podle obsahu živin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze