Nejíte po 17. hodině kvůli přibírání? Nezáleží na čase, ale na kaloriích

Vyvracíme nejčastější mýty
Nejíte po 17. hodině kvůli přibírání? Nezáleží na čase, ale na kaloriích
Fotografie: unsplash.com
  • Poslední jídlo byste měli sníst 2 až 3 hodiny před spánkem
  • Jídlo po 17. hodině je spojeno s přibíráním, protože máme chuť na více kalorická jídla
  • V rámci zdravého stravování můžeme po 17. hodině bez výčitek jíst jídla, která jsou lépe stravitelná

Vítejte u dalšího dílu, kde si vyvracíme zažité mýty. Dnes se zaměříme na hubnutí. Diet existuje celá řada a každý propaguje něco jiného. Kromě nejrůznějších jídelníčků ale existuje i jedna zažitá rada, že by se po 17. hodině už nemělo jíst, jinak nezhubnete. Případně se i tvrdí, že pokud budete jíst po 17. hodině, můžete začít přibírat na váze. Jenže čas, kdy jíte, není tak úplně tím podstatným v tom, zda hubnete či přibíráte. Jak to tedy je?

Při dietě můžete jíst po 17. hodině

Pokud se snažíte zhubnout nějaké to kilo, pak je zejména důležité samotné jídlo než to, v kolik hodin jej sníte. Samozřejmě ale i tohle má svá určitá pravidla. Pokud se snažíte zhubnout tak, že celý den nic nejíte a večer už hlad nemůžete vydržet a doma sníte na co přijdete, pak je jasné, že to vašemu tělu příliš neprospěje. V případě, že máte večer chutě, a to i když jste přes den pravidelně jedli, pak podle eatingwell.com jste nejspíše nejedli dost na to, abyste uspokojili své tělo.

Během dne máte větší spotřebu energie, která se liší u každého člověka. Jestliže máte sedavou práci, potřebujete méně kalorií než dělník. Je ale určitě lepší, pokud si dopřejete nezdravé jídlo přes den než večer. Dát si po obědě zákusek je tak lepší, než si večer sednout k televizi se zmrzlinou. Večer se totiž váš metabolismus zpomaluje, a navíc nevydáváte prakticky žádnou energii.

zákusek

Studie z roku 2016 se zabývala spojitostí nadváhy u dětí a pozdním jezením, ale ani v tomto případě nebyla nalezena souvislost, která by prokázala, že by jídlo před nebo po 20. hodině u dětí mezi 4 a 18 lety souviselo s obezitou. Studie se zúčastnilo 768 britských dětí ve věku od 4 do 10 let a 852 dětí ve věku 11 až 18 let.

Záleží, kdy chodíte spát

Jídlo po 17. hodině by bylo nevhodné, pokud byste chodili spát mezi sedmou až osmou hodinou večerní. Všeobecně je dobré nejíst alespoň dvě hodiny před spánkem, aby váš žaludek a játra měly dost času na to, zpracovat jídlo. Pokud si ale dáte večeři v osm a spát půjdete o půl jedenácté, je to naprosto v pořádku. Bavíme se ale o běžné večeři, ne o fast foodu či těžkých jídlech na trávení.

Příjem a výdej kalorií je klíčem k úspěchu

Pokud chcete zhubnout, záleží na kalorickém příjmu a výdeji. Podle healthline.com je mýtus o přibírání na váze s jídlem po 17. hodině zažitý proto, že ve večerních hodinách mají lidé chutě na více kalorické potraviny. V tomto případě je ale jedno, jestli pytlík brambůrek sníte dopoledne nebo večer – obojí povede ke zvýšenému příjmu kalorií a při dlouhodobém navýšení to povede k nárůstu hmotnosti.

Nemusíte si počítat každou kalorii (pokud nechcete), ale je dobré zapisovat si, co jste za den snědli. Pokud totiž omezíte příjem kalorií a jen nepatrně zvednete výdej, výsledky se zaručeně dostaví. Není potřeba hladovět a po 17. hodině už nic nedat do úst. Pokud chodíte spát později, určitě se najezte. Jestliže budete vaše tělo vystavovat neustálému pocitu hladu, začne si všechny přijaté kalorie „schovávat“ na horší časy a snížení váhy půjde o to hůř.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze