Bizarní kvádr na povrchu Měsíce dráždí představivost vědců i obyčejných lidí

6
Bizarní kvádr na povrchu Měsíce dráždí představivost vědců i obyčejných lidí
Fotografie: NASA
  • Čínské lunární vozítko vyfotografovalo zajímavý objekt
  • Pozoruhodné jsou zejména jeho pravidelné tvary
  • Vědci nicméně mírní očekávání
  • Víc prozradí další průzkum

Ještě, než se na Měsíc vrátí lidé, poletí na něj nejrůznější roboti. To však neznamená, že by byl přirozený satelit Země zcela prázdný a pustý. V současné době na něm operuje mimo jiné čínské lunární vozítko Yutu-2. Jeho provoz je součástí mise Chang'e 4, která se zaměřuje na zkoumání odvrácené strany Měsíce. Až doposud se totiž většina misí zaměřovala na tu část, která je viditelná ze Země.

Měsíc

Mise běží už od roku 2019, kdy přistála první sonda. Za tu dobu se podařilo uskutečnit mnoho zajímavých objevů. Největší pozdvižení však přinesl jeden jediný snímek uveřejněný na stránkách Čínské vesmírné agentury. Ten zachycuje panorama měsíční krajiny, kde je na horizontu vidět zvláštní objekt. Na rozdíl od zcela nepravidelného měsíčního povrchu se totiž jedná o objekt, který se jeví jako krychle. Fantazii dráždí i fakt, že se pro objekt okamžitě vžilo pojmenování, které lze přeložit jako „chata“ nebo „chýše“.

Vědci samozřejmě brzdí očekávání, že by se mohlo jednat o příbytek mimozemšťanů. Nejspíše se jedná o kus hmoty, který byl vyvržený při dopadu cizího tělesa na měsíční povrch. Svou roli může hrát i nízké rozlišení použitých kamer nebo optický klam v podobě hry světla a stínu.

Nález zcela pravidelného tělesa na Měsíci je také zápletkou stěžejního sci-fi románu 2001: Vesmírná odysea od Arthura C. Clarka. I to byl možná důvod, proč čínské lunární vozítko změnilo svou trasu a vydá se na bližší průzkum záhadného objektu. I když je od něj vzdálený necelých 80 metrů, cesta přes členitý povrch mu zabere další dva až tři měsíce, během nichž může naplno pracovat lidská fantazie.

Diskuze ke článku
Jan Raab
Jan Raab
Jak typické, na základě jedné rozmazané fotky se spekuluje, až se hory zelenají, protože se ví, že bude trvat určitou dobu (než tam ten samochod dojede), než se "záhada" zcela prostě vyjasní. Tak proč dobu nejistoty nevyužít k bezuzdnému tlachání, že ano ?!
Marťa Klein
Marťa Klein
Co by jsme netlachaly, když furt ukazují stejný snímek. Za tu dobu bude vozítko zajisté drobet blíže.
Pavel Malina
Pavel Malina
80m 2měsíce??? I kdyby ano, co používají za čip v kameře, že na 80m nemá dostatečné rozlišení pro detail? To si vypůjčili kameru z Apola z roku 69? Vím že nemá smysl přikládat význam informacím z článků, kterými se jen vyplňuje prázdný prostor, ale přeci jen, nebylo by od věci, kdyby se autor alespoň malinko zamyslel, než sem umístí takovou koninu.
Vls Vls
Vls Vls
Před měsícem psali 80km a tomu bych věřil víc. Článek asi opsal člověk co ještě nebyl plně střízlivý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze