Starship je podle SpaceX připravena odstartovat. Vše ale zdržují předpisy

Starship je podle SpaceX připravena odstartovat. Vše ale zdržují předpisy
Fotografie: SpaceX
  • Podle viceprezidenta SpaceX veškerá potřebná povolení mohou způsobit ztrátu náskoku nad ostatními státy
  • Mohlo by se tak stát, že Čína přistane na Měsíci dříve než USA
  • Starship nemůže vzlétnout, dokud nedostane povolení od FAA a US Fish and Wildfire Service

SpaceX má na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase připravenou obří raketu Starship, ale i když je vše připraveno ke startu, stále nemůže druhý testovací let proběhnout. Viceprezident SpaceX William Gerstenmaier ve středu podle CNN přednesl podvýboru Senátu pro vesmír a vědu varování, ohledně regulací komerčního vesmírného létání.

Je to škoda, když je náš hardware připraven k letu a my nemůžeme létat kvůli předpisům nebo revizi. Licencování, včetně environmentálních přezkumů, často trvá déle než vývoj rakety. To by se nikdy nemělo stát. A je to stále horší,“ uvedl Gerstenmaier, který má společně s Elonem Muskem za to, že je raketa připravena k letu, ale nemůže odstartovat kvůli Federálnímu úřadu pro letectví (FAA), který dosud nevydal povolení a čeká se také na enviromentální přezkum od US Fish and Wildlife Service.

Představitel SpaceX má tak obavy, aby takové zdržování nemělo za následek ztracení náskoku nad ostatními státy a může se stát, že Čína přistane na Měsíci dříve než Spojené státy. NASA chce v rámci programu Artemis dostat lidi na Měsíc v roce 2025 a k tomu bude potřebovat raketu Starship. Pokud se testování bude nadále prodlužovat, může to znamenat odložení i Artemis III. SpaceX aktuálně plánuje další pozemní testy na raketě před povolením ke startu. Bez pevného data se však dlouhodobé plány nemohou připravovat.


Starship má za sebou zatím jen jeden testovací let, který skončil zničením rakety necelé čtyři minuty po startu, kdy začaly postupně vypadávat motory na nosné raketě. Následovalo tak vyšetřování nehody od FAA. Ten po ukončení vydal desítky opatření, které SpaceX již splnilo, ale stále nemůže vzlétnout. Může se také stát, že se start přesune až na další rok, jelikož US Fish and Wildfire Service aktuálně vyhodnocuje dopady z prvního letu na životní prostředí a následně zahájí oficiální konzultaci s FAA. Poté dostane dalších 135 dní na vyjádření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze