Boeing a NASA opět odkládají testovací let kapsle Starliner

Boeing a NASA opět odkládají testovací let kapsle Starliner
Fotografie: Boeing
  • Tentokrát ale nejde o potíže s kosmickou lodí, ale o časový plán ISS
  • Kapsli otestují astronauti Suni Williams a Butch Wilmore
  • Starliner odstartuje na začátku května a ke stanici zůstane připojený asi 10 dní

Astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) aktuálně z americké půdy vynáší pouze jedna společnost, a tou je SpaceX. Jelikož chce mít NASA více možností a tím i jistotu, že bude vždy možnost dostat lidi na oběžnou dráhu, uzavřela smlouvu i s Boeingem, který postavil kapsli Starliner. Ta bude mít stejný úkol jako dosavadní kapsle Dragon od SpaceX – tedy dostat astronauty na ISS.

Starliner už k vesmírné stanici letěl, ale bez posádky. Nyní se chystá letový test s dvoučlennou posádkou, která má otestovat veškeré systémy kosmické lodi. První zmiňovaný let proběhl v květnu roku 2022 a ačkoliv měla kapsle po startu potíže s tryskami, k vesmírné stanici nakonec se zpožděním doletěla, úspěšně se k ní připojila a následně se vrátila i zpět na Zemi. Od té doby je ale další let neustále posouván. Původně měl proběhnout už minulý rok, ale po zjištění problémů s padáky a kabeláží, byl let přesunut na tento rok, aby měli inženýři dostatek času vše opravit a otestovat.

V letošním roce měla mise Boeing Crew Flignt Test (CFT) odstartovat v dubnu, podle poslední aktualizace NASA ale byla posunuta na květen. Přesné datum zatím nebylo staveno, NASA pouze uvedla, že by se mělo jednat o začátek května. Důvodem posunutí už však nejsou technické potíže kapsle, ale časový plán vesmírné stanice.


Raketa Atlas V vynese kapsli s astronauty Suni Williams a Butchem Wilmorem z Cape Canaveral na Floridě a na ISS by měla dvojice strávit přibližně 10 dní. Oba astronauti byli vybráni pro své dlouholeté zkušenosti. Williams pobývala na vesmírné stanici již dvakrát a ve vesmíru strávila 322 dní. Má za sebou také sedm výstupů do vesmíru, které dohromady trvaly přes 50 hodin. Wilmore strávil ve vesmíru 178 dní a provedl celkem čtyři výstupy do vesmíru. Vesmírnou stanici navštívil jednou a v minulosti byl také pilotem raketoplánu Atlantis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze