Testovací let Boeingu k ISS je naplánován na 1. května

Testovací let Boeingu k ISS je naplánován na 1. května
Fotografie: NASA
  • Dva zkušení astronauti NASA kapsli Starliner otestují během letu
  • Zpoždění způsobily opravy chyb, na které se přišlo během testování
  • Starliner bude následně využíván stejně jako nyní kapsle Dragon od SpaceX

Testovací let kosmické lodi Boeing CST-100 Starliner je naplánován na 1. května. Mise Crew Flight Test-1 (CFT-1) vezme dva zkušené astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a ti otestují novou kapsli společnosti Boeing, která by měla následně na ISS létat pravidelně, jako to nyní dělá SpaceX se svojí kapslí Dragon. Kapsle Starliner měla být už původně připravena na lety s astronauty, zjištěné problémy ale testovací let několikrát odložily.

Mise odstartuje podle spaceflightnow.com na vrcholu rakety Atlas V z Cape Canaveral na Floridě pět minut před šestou hodinou ranní středoevropského času a posádka by měla dorazit k vesmírné stanici následující den. Na zkušební let byli vybráni astronauti Barry Wilmore a Suni Williams, kteří kapsli otestují. „Budou manuálně manévrovat s plavidlem, aby nasměrovali solární pole na Slunce, namíří sledovač hvězd, pokusí se provést měření hvězd, aby vyrovnali inerciální navigační systém. Během letu otestujeme několik různých druhů věcí, podíváme se na data a uvidíme, jak vše reaguje,“ uvedl manažer programu komerčních posádek NASA Steve Stich.

První let bez posádky byl proveden už v roce 2019. Ten ale nedopadl úspěšně, jelikož nastal problém se softwarem. Druhý letový test proběhl v květnu 2022, kdy se už kapsli podařilo zakotvit na ISS, ale při letu se taktéž objevily potíže, které bylo potřeba vyřešit. Před letovým testem s astronauty se pak přišlo na to, že je potřeba opravit padákový systém, díky kterému se zbrzdí dopad do vody a bylo potřeba také vyměnit pásky, které byly omotané na kabeláži, jelikož byly hořlavé. Tyto opravy tak přesunuly let z minulého roku na tento.


Wilmore i Williams jsou zkušení astronauti, kteří mohou využít svých zkušeností z dosavadních letů do vesmíru. Wilmore strávil ve vesmíru celkem 178 dní a provedl čtyři výstupy. Williams strávila ve vesmíru 322 dní a provedla taktéž čtyři výstupy, čímž vytvořila v roce 2006 ženský rekord. Ten ale překonala v roce 2008 Peggy Whitson. Posádka stráví na ISS několik dní a poté se vydá zpět na Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze