NASA zveřejnila datum startu Boeing Starliner k ISS

NASA zveřejnila datum startu Boeing Starliner k ISS
Fotografie: Boeing
  • Testovací let se odsunul o několik měsíců a nejdříve k ISS odletí 21. července
  • V kosmické lodi budou dva astronauti NASA, kteří provedou potřebné testy
  • V případě, že bude vše v pořádku, NASA může udělit Boeingu certifikaci pro lety s posádkou

Kosmická loď Starliner, která bude dopravovat astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), minulý rok provedla testovací let bez posádky, kdy i přes potíže s tryskami dokázala dorazit ke stanici a připojit se k modulu Harmony. Nyní se plánuje první let s posádkou a NASA s Boeingem uvedla, že je start naplánován nejdříve na 21. července. Od původního plánu se tak testovací let posunul o několik měsíců. Původně se předpokládalo, že Starliner odstartuje v dubnu.

Nové cílové datum poskytuje NASA a Boeingu potřebný čas k dokončení ověřovacích testů subsystému a uzavření testovacích letových certifikačních produktů a je v souladu s manifestem vesmírné stanice a příležitostmi ke startu,uvedla NASA. Mise Crew Flight Test (CFT) bude mít za úkol otestovat schopnosti kosmické lodi Starliner s posádkou, a to včetně nosné rakety Atlas V. Pokud zkušební let projde úspěšně všemi testy, bude Boeing usilovat o certifikaci Starlineru, aby mohl pro NASA létat k ISS pravidelně. Certifikace je již nyní asi z 90 % dokončena.

Starliner a Atlas V jsou již připraveni

Kosmická loď je dokončena a tým aktuálně provádí integrované testování. Raketa Atlas V je již ve vesmírném středisku Cape Canaveral na Floridě a následně se společně se Starlinerem přemístí na odpalovací rampu, kde budou provedeny poslední testy, jako je tankování paliva a zkouška odpočtu do startu.


Pro zkušební let byli vybrání astronauti NASA Barry „Butch“ Wilmor, který bude letu velet, a Suni Williams. Na vesmírné stanici by měli strávit dva týdny a poté se opět pomocí Starlineru dostat zpět na Zemi a přistát v Novém Mexiku. Pokud se vše podaří dle plánu, bude moci NASA oficiálně certifikovat Starliner pro lety s posádkou na ISS. Boeing by se tak stal druhou společností, která bude astronauty na ISS vozit, první je SpaceX, která převáží posádku v kosmické lodi Crew Dragon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze