Jak si udržet motivaci při cvičení?

Jak si udržet motivaci při cvičení?
Fotografie: unsplash.com
  • Najděte cvičení, které vás bude bavit
  • Stanovte si krátkodobé i dlouhodobé cíle
  • Udělejte si týdenní cvičební plán
  • Veďte si záznamy o svém pokroku

Chodit do posilovny nebo si udělat čas na domácí cvičení je někdy opravdu to poslední, co byste chtěli udělat, zvláště pak po dlouhém dni v práci. Několik studií ale ukázalo, že cvičení je pro člověka dobré v kteroukoli denní dobu, stejně jako to, že přináší výhody pro fyzické i psychické zdraví. Najít ale motivaci ke cvičení je někdy opravdu těžké.

„Abyste byli namotivovaní ke cvičení, musíte nejdřív sami vědět, jaký je váš cíl,“ uvedla v rozhovoru pro independent.co.uk osobní trenérka z OriGym Center of Excellence Jessie Jones Williams. „Zkuste chvíli zapřemýšlet a přijít na pozitivní důvody, proč cvičíte. Když si je budete připomínat, bude to sloužit jako motivace k tomu, abyste se do cvičení nemuseli přemlouvat.“


Skvělý způsob, jak zůstat motivovaní, je stanovit si konkrétní cíle – krátkodobé i dlouhodobé. Dobré také je udělat si plán cvičení na týden dopředu, protože když budete mít plán napsaný na papíře a budete se na něj dívat, pomůže vám to zůstat zodpovědní a dodržíte ho.

Pokud nejste zrovna milovník cvičení, ale chcete se začít hýbat, zkuste skupinové lekce cvičení nebo se domluvte s přáteli a začněte cvičit společně. Můžete se motivovat navzájem. Navíc už nebude tak lehké trénink vynechat, když váš přítel bude chtít cvičit. Začněte si vést záznamy o vašem pokroku. Díky tomu uvidíte, jak daleko jste došli. To vás hned bude o to více motivovat a budete chtít ve cvičení pokračovat.


Nesmíte ale zapomínat na odpočinek, který je stejně důležitý jako pohyb. „Čím víc budete trénovat, tím více uvidíte výsledky, ale musíte také dbát na dostatek odpočinku. Za začátku je dobré cvičit dvakrát až třikrát týdně alespoň půl hodiny. Postupně můžete začít intenzitu tréninku zvyšovat. Uvidíte, že vás díky tomu nezačne cvičení nudit,“ dodala trenérka.

Klíčové také je udělat ze cvičení návyk. Poté vám už přijde úplně automatické chodit cvičit. Základem je najít si cvičení, které vás bude bavit. Baví vás plavání? Plavte. Jste fanoušek běhání? Běhání v parku je přeci zdarma. Co takhle začít hrát s přáteli badminton nebo jen na rychlejší procházku? Jakýkoliv pohyb, se kterým začnete, bude pro vás prospěšný.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze