Nespavost může vést k vyššímu riziku srdečního infarktu

Nespavost může vést k vyššímu riziku srdečního infarktu
Fotografie: unsplash.com
  • Nespavost spojená s rizikem srdečního infarktu trápí více ženy
  • Lidé s nespavostí měli 1,69krát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu
  • Větší riziko infarktu mají také lidé, kteří v noci spí 5 a méně hodin

Není žádným tajemstvím, že spánek je důležitý pro celkové zdraví lidského těla. Nová studie ukázala, že nedostatek spánku může mít zásadní vliv na vaše srdce. Vědci uvedli, že lidé, kteří trpí nespavostí, mají větší pravděpodobnost, že během svého života dostanou infarkt.

Metaanalýza publikovaná v Clinical Cardiology ukazuje, že potenciální souvislost mezi nespavostí a rizikem srdečního infarktu se daleko více objevuje u žen než u mužů. Dr. Martha Gulati, ředitelka Smidt Heart Institute v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles, uvedla, že většina jejích pacientů jsou ženy. Navíc u všech žen, které prodělaly jakoukoli formu ischemické choroby srdeční, byla významným rizikovým faktorem právě nespavost. „Nespavost je ve skutečnosti docela běžná. Mám dojem, že téměř každý někdy v životě zažije nespavost. Odhaduje se, že 1 ze 2 dospělých někdy v životě zažije nespavost, třeba kvůli krátkodobým stresujícím okamžikům,“ uvedla pro cnn.com Dr. Martha Gulati.

Pro svou analýzu vědci z lékařských institucí v Egyptě, Saúdské Arábii, Pákistánu, SUNY Medical University a z lékařské fakulty na Harvardu ve Spojených státech definovali nespavost jako poruchu spánku se třemi hlavními příznaky:

  • Potíže s usínáním
  • Přerušovaný spánek
  • Brzké probuzení a neschopnost znovu usnout

Analýza zahrnovala data za více než 11 let od 1 184 256 dospělých z Ameriky, Velké Británie, Norska, Německa, Tchaj-wanu a Číny. Z těchto účastníků trpělo 153 881 nespavostí a 1 030 375 ne. Vědci zjistili, že lidé s nespavostí měli 1,69krát vyšší pravděpodobnost srdečního infarktu než lidé bez problémů se spánkem. Počty srdečních infarktů byly stále relativně nízké – vyskytovaly se asi u 1,6 % lidí s nespavostí a u 1,2 % lidí s nerušeným spánkem.

Studie také zjistila souvislost mezi zvýšeným rizikem srdečního infarktu a tím, jak dlouho účastník spal každou noc. Ti, kteří spali 5 hodin nebo méně, měli nejvyšší pravděpodobnost rozvoje srdečního infarktu, konkrétně měli 1,56krát vyšší pravděpodobnost infarktu než lidé, kteří spali 7 nebo 8 hodin. „Mnoho studií ukázalo, že někde mezi 7 a 8 hodinami spánku je pro nás magické číslo. Je zřejmé, že pro každého existuje variabilita, ale příliš mnoho spánku nebývá problémem,“ dodala doktorka Gulati.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze